Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här räddas deras livsverk ur askan

Elden tog villan. I sista sekund kunde deras exklusiva samling av porslin och keramik räddas. – Vi är så tacksamma, säger Dorota Roth, 48.

Annons

Chocken har precis lagt sig för Dorota och Sven Roth som kom oskadda ur lördagens brand som tog deras hus i Gällersta.

Även deras livsverk räddades. En samling danskt porslin från 1800-talet och exklusiv keramik från Lisa Larson – värderat till 350 000 kronor.

– Porslinet och keramiken har vi samlat på oss under lång tid efter att ha åkt runt på mässor och antikvitetsaffärer. Allt kunde räddas i sista sekund, säger Dorota Roth.

De hyllar Nerikes brandkår som så snabbt kom till undsättning.

– Brandmännen sprang runt och slet som djur för att släcka och rädda så mycket som det bara gick. Även polisen och ambulanspersonalen är våra hjältar, vi är så tacksamma, säger Sven Roth, 72.

De ger även sina grannar en stor eloge.

– Grannarna kom springande på en gång och hjälpte till att släcka. Ingen stod bara och tittade på, det är helt fantastiskt, säger Dorota Roth.

Branden tros ha startat när deras gasolgrill exploderade på uteplatsen. Snabbt fattade markiser och utemöbler eld. Branden tog sig sedan vidare till huset.

Alla fotografier, brev och böcker försvann i lågorna. Alla kläder också.

– När jag vaknade på morgonen kändes det först som om allt bara hade varit en mardröm, säger Dorota.

Dorota och Sven säger att huset ska byggas upp igen. Här har de bott i tre år och här ska de bo kvar. Tills vidare bor de i gäststugan som finns på tomten. 

Mitt i all sorg är de ändå överlyckliga över att de lever - och att ingen blev skadad.

– Jag hade ju precis gått in i köket för att hämta kött att lägga på grillen då det small till. Vi hade änglavakt, säger Dorota.

Dorota Roth i förödelsen. Foto: Lennart Lundkvist

Mer läsning

Annons