Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här rivs Öknaskolan

Nu rivs Öknaskolan i Vivalla. Kvar, tills vidare, blir matsalsdelen och gymnastiksalen.

Annons
Öknaskolan har stått tom i några år och nu rivs lokalerna. Två byggnader sparas tills vidare, matsalen och gymnastikhallen.

Öknaskolan, som byggdes i slutet av 1960-talet, har varit en låg- och mellanstadieskola. Den 15 juni 2007 fattade kommunfullmäktige beslutet att Öknaskolan skulle läggas ner, samtidigt lades Vasaskolan och Karlslundsskolan ner. Anledningen var det vikande elevantalet.

Arbetet med att riva Öknaskolan satte i gång i mitten av juni. Just nu plockas de olika materialen som plåt, plast och tegelsten, ner och sorteras.

Stora sjok

Michael Storm och Thomas Blomqvist har skyddsmasker för ansiktet när de bryter loss stora sjok med eternit. Michael gick själv på Öknaskolan i början av 90-talet men det är knappast med sorg i hjärtat som han är med och ser till så de gamla klassrummen jämnas med marken.

– Nej, det är inte sorgligt alls, säger han och skrattar lite.

– Det var den värsta skolan jag gått på. Det var bråk jämt. Det är bara skönt att riva skiten.

Tomma lokaler

Delar av Öknaskolan har stått tomma i flera år och byggnaderna är i dåligt skick. Trots det har man beslutat att spara två delar, i alla fall tills vidare. Det är matsalen och gymnastikhallen. Matsalen vill föreningar i Vivalla ha till olika aktiviteter och gymnastiksalen behövs tills man byggt upp en ny i stället för den som brann ner vid Vivallaskolan i vintras.

Oklart hur länge

Hur länge arbetet kommer att ta med att riva skolbyggnaderna är osäkert. Det är också oklart vad som kommer att byggas där i stället.

– Vi lämnar en slät yta, sen vet vi inte vad planerna är, säger Benny Fägerstad, driftchef på Örebro kommun.

Från Öbos håll vill man gärna skapa en park på det forna skolområdet.

– Det är visserligen kommunens tomt men vi har sagt att vi önskar en parkyta där, och det tror jag det blir också, säger Peter Hjalmarsson, distriktschef i Vivalla.

Tveksamt skick

NA har tidigare berättat att Vivalla hembygdsförening ville använda den gamla matsalsdelen till ett allaktivitetshus. Diskussionerna har gått fram och tillbaka men frågan är hur bra skick lokalerna egentligen är i?

– Kommunfastigheter har tittat än en gång på byggnaden. Det kan bli haveri på elledningarna och VA-stammarna kan gå sönder. Innan några beslut fattas vill vi ha klart med vad som händer om något havererar där inne. Har vi då råd att laga det, funderar Johan Westblad, process-ledare för stadsutveckling på Örebro kommun.

Konkret besked

Innan någon förening kan flytta in i den sparade byggnaden vill man få ett konkret besked från politikerna.

– Ingen har sagt ja till det än och vi väntar på ett politiskt beslut, fortsätter Johan Westblad.

När kan det komma?

– Det borde ske ganska snart. Under augusti måste vi få ett beslut på det här.

Thomas ”Blomman” Blomqvist arbetar med att riva Öknaskolan. Arbetet tar tid. Materialet sorteras och läggs i högar. Här är det träpanel som bryts loss.

Mer läsning

Annons