Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska ett cykelhus stoppa stölderna

Varje år stjäls ungefär 100 cyklar vid Resecentrum. Men nytt cykelhus och säkrare cykelställ ska försöka få ner brottsstatistiken.

Annons
Ett cykelhus ska placeras i slutet av cykelparkeringen, vid Olaitunneln, och stå färdigt att invigas någon gång i vår.

Vart tionde anmält brott i Örebro är en cykelstöld och Resecentrum är den allra mest drabbade platsen. I snitt stjäls det en cykel var tredje dag vid stationen. Det här vill nu Örebro kommun försöka råda bot på.

Ett första steg är att bygga ett cykelhus på stationsområdet.

– Tanken är att bygga ett stort hus i glas där man säkert kan låsa in sin cykel. Liknande hus finns i Växjö och Malmö och vi ska nu bara fatta beslut om vilken leverantör vi ska ha, säger Johan Ekstrand, trafikingenjör på Stadsbyggnadskontoret.

Hur kommer det att fungera?

– Dörren öppnas med hjälp av en kortläsare som man har kopplad till sitt pendlarkort på Länstrafiken. I cykelhuset kommer det att finnas förvaringsskåp där man kan låsa in sin hjälm och även finnas eluttag där man kan ladda sin elcykel.

Kan vem som helst ställa sin cykel där?

– Alla har möjlighet att utnyttja cykelhuset via Länstrafikens pendlarkort, utan att behöva ladda det för bussåkande. Cykelhuset är ett försök med 50 platser och vänder sig främst till pendlare. Det kommer att kosta omkring 80 kronor i månaden att använda det.

När kan huset vara klart?

– Vi hoppas det kan invigas i maj 2014 men det beror lite på hur snabbt bygglovsprocessen går och leveranstider.

Cykelhuset kommer att placeras i södra delen av stationsområdet, bakom kiosken, mot Olaitunneln där det i dag finns en stor cykelparkering.

Fler åtgärder är också på gång för att göra det säkrare att parkera sin cykel vid stationen. På cykelparkeringen vid stationshuset ska det bli fler cykelställ där man kan låsa fast cykeln i ramen. Cykeltaken kommer att rustas upp och utökas på flera platser vid stationen. Cykelpumpar kommer också att placeras ut vid stationshuset och vid det nya cykelhuset. Dessutom ska man oftare rensa bort skrotcyklar vid Resecentrum, från 4 gånger per år till 13 gånger, vilket gör det lättare att hitta en ledig cykelparkering.

Vad kommer allt att kosta?

– Man räknar med att cykelhus, cykeltak och nya cykelställ kommer att gå på två miljoner. Då står kommunen för en miljon och Länstrafiken för en.

Hela stationsområdet står inför en större ombyggnad i framtiden.

– Men cykelhuset går att flytta så det är inga bortkastade pengar om området sedan byggs om, påpekar Johan Ekstrand.

Mer läsning

Annons