Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska tusen bostäder byggas

Tusen nya bostäder byggs i skuggan av Pappersbruket på öster i Örebro.
Det är den största byggboomen i Örebro sedan Bomässan för 20 år sedan.

Annons

Men det lär dröja innan spaden sätts i jorden. Först måste fastighetsägaren franska Lafarge åtgärda förekommande markföroreningar. Det är bara två år sedan den anrika kartongtillverkningen lades ner på området och så sent som i våras föll den höga skorstenen vid en spektakulär rivning.

Lång process– Vi har ingen konkret tidsplan. Beslutet om att gå vidare med planerna på ett nytt spännande och omfattande bostadsområde fattades först i dag. Det är första delen i en lång process, säger Hannah Ljung, (C) första vice ordförande i programnämnden Samhällsbyggnad.

–  Innan exploatering för bostäder och kontor kan genomföras måste föroreningarna vara åtgärdade i enlighet med fastställd åtgärdsplan, tillägger hon.

Tusen bostäderEn översiktlig kartläggning av Kartongbrukets mark genomfördes på ett tidigt stadium av Miljöbyrån i Örebro. För att finansiera åtgärderna krävs nu minst tusen bostäder på området.

– Örebro växer år från år och är i stort behov av nya bostäder, säger Behcet Barsom (KD). Här får vi ett nytt bostadsområde med närhet både till centrum och till naturen, tillägger han.

Vilken typ av bostäder byggs?– Det blir en blandad bebyggelse, alltså hyresrätter, bostadsrätter och radhus, svarar Hannah Ljung. Hur höga byggnaderna blir är svårt att svara på redan nu. Kanske fem-sex våningar.

Det finns i dagsläget inte något svar på hur trafiklösningen kommer att se ut. Det är den biten som kommunen får stå för liksom skolor och förskolor i området när två-tre tusen örebroare flyttar in.

Läs mer i torsdagstidningen.

Mer läsning

Annons