Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här skapas Örebros största ungdomssatsning

Arbetet med att bygga om Markbackens centrum till ett allaktivitetshus för ungdomar är i full gång.

Annons
På gång. Under ytterligare drygt ett år kommer Markbackens centrum vara en stor byggarbetsplats. Ungdomshuset Tegelbruket byggs för 1drygt 60 miljoner kronor och kommer att rymma en rad olika verksamheter, allt från sport, till musik och teater.

Det är svårt att tänka sig hur Markbackens centrum såg ut för bara några månader sedan, med pizzeria, bibliotek, fritidsgård och parkeringsplats. Nu är det i stället en stor byggarbetsplats. Om drygt ett år ska arbetet vara klart. Då ska alla verksamheter in i det som kommer att bli en av Örebros största ungdomssatsningar. Tegelbruket ska bli Örebros svar på Fryshuset i Stockholm.

I byggdammet träffar vi Thomas Rasmusson, projektledare, och NCC:s platschef Magnus Johansson.

De pekar och visar, försöker förklara var entrén ska vara, och de tre stora idrottshallarna. En av dem blir en äventyrshall med klättervägg och ramper för olika hjulidrotter som skate, BMX och inlines. Från Ekersvägen ska man kunna se in i lokalen.

– Det blir som en glasbur, tolv meter hög, där man kan träna höghöjdsklättring, berättar Thomas.

Åt motsatt håll, in mot bostadsområdet, kommer de andra verksamheterna att växa fram. Biblioteket och fritidsgården slås ihop och blir en gemensam verksamhet med föreningen Tegelbruket som huvudman.

– Fritidsgård och bibliotek ska inte bara vara på en plats, de ska finnas i hela huset. Det ska vara en mötesplats för alla, betonar Thomas och påpekar att alla ska känna sig välkomna, inte bara ungdomar.

Viktigt, menar han också, är att man ska kunna sätta sig i kaféet utan att känna sig tvungen att köpa en kaffe. Det ska vara lätt och kravlöst att slinka in ett tag.

Mitt i huset kommer man att placera en portabel scen.

– Här ska vi ha en multihall, med mycket dans och teater, bara fantasin sätter gränser.

I anläggningen ska man också ha moderna inspelningsstudions, utbildningslokaler, mötesrum och kontor. Örebro boxningsklubb kommer ha sin verksamhet där och i anslutning till deras lokaler kommer det också finnas ett gym. Sammanlagt kommer det att arbeta 25 personer i huset.

En del av byggnaden är redan klar. Tidigt i våras kunde Sensus musikverksamhet flytta in i nyrustade replokaler.

Hur har det fungerat mitt i den här byggarbetsplatsen?– Det har gått bra. Vi satte dit en provisorisk toalett och ett provisoriskt fläktrum. Men nu har de fått en permanent toalett, säger Magnus Johansson.

Under Markbackens centrum finns det också en källare, vad händer med den?– Det blir en yta där vi kan fånga upp olika intressen, som målning, teknik och IT. Vi hoppas på att få dit Komtek-verksamhet. Det här är flexibla ytor som man kan göra allt möjligt på.

Har man någonsin tidigare gjort en satsning av det här slaget i Örebro?Thomas Rasmusson tänker en stund:

– Nytt är det definitivt och en stor satsning är det. Det är många som har förväntningar på den här anläggningen.

Thomas Rasmusson är projektledare för Tegelbruket.

Tegelbruket

Allaktivitetshuset Tegelbruket byggs i Markbacken och kommer att vara klart i januari 2013. Totalkostnaden för produktionen är 168 miljoner kronor. Tegelbruket är ett samarbete mellan studieförbundet Sensus, KFUM Örebro, Örebro kommun och Öbo, där Sensus och KFUM ska driva verksamheten.

Mer läsning

Annons