Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här slår polisen till mot assistansbolaget

Artikel 1 av 20
Assistansfusk i Örebro
Visa alla artiklar

Polisen gjorde i dag husrannsakan hos ett av de snabbast växande assistansbolagen i Örebro, ATS Assistans. Datafiler kopierades och stora mängder skriftlig dokumentation bars ut.

Annons
Stora mängder skriftlig dokumentation bars ut från ATS Assistans under tillslaget på tisdagen.

– Personer har delgetts misstankar om brott, mer kan jag inte kommentera, säger Thomas Hörnfeldt, chef för polisens ekorotel.

Flerdubblad omsättningATS Assistans bildades 2008 av Abbas Hassoun, som är ensam ägare till bolaget. Expansionen har varit enorm. För ett år sedan fördubblade bolaget omsättningen från 35 till 69 miljoner, och nu är årsomsättningen uppe i 122 miljoner kronor, säger Abbas Hassoun. Bolaget har 600 anställda assistenter runt om i landet, de flesta i Örebro.

Investering i Beirut

Verksamheten är extremt lönsam. Förra verksamhetsåret plockade Hassoun ut 6,5 miljoner kronor i arvode som ensam styrelseledamot i bolaget, plus en miljon i aktieutdelning. Året dessförinnan var styrelsearvodet 4,5 miljoner kronor.

Under fjolåret köpte bolaget en lägenhet under uppförande i centrala Beirut för drygt 2,8 miljoner kronor, på ren spekulation.

– Det är en investering, säger Hassoun. Den kommer att ha ökat med minst 25 procent när jag säljer den senare i år.

14 olika språk

Abbas Hassoun förklarar den kraftiga expansionen och extrema lönsamheten med att ATS Assistans lyckats skaffa sig en särställning bland nyanlända invandrare.

– Vi har 14 handläggare som talar 14 olika språk, säger han. Det har gett oss en stor fördel för de nyinkomna har svårt att kommunicera med svenska myndigheter. Och sedan har de berättat om oss för andra.

Anhöriga som assistenter

Om brottsmisstankarna säger Hassoun:

– Försäkringskassan gör stickprov bland brukarna genom att göra hembesök. I 10-12 fall, de flesta här i Örebro, har assistenterna inte funnits hos brukarna vid besöket. I samtliga fall har de personliga assistenterna varit anhöriga till brukarna.

Säger sig vara ovetande

Om hans eget bolags ansvar för eventuellt fusk säger han:

– Ja, det är klart att bolaget också blir misstänkt. Men det här har skett utan vårt godkännande och vetskap. Och i vissa fall tror jag inte heller att de anhöriga haft något uppsåt.

– Men vi har inte resurser att kolla om varje anställd finns på sin arbetsplats eller ej. Vi får instruktioner av familjerna som säger vilka tider de ska jobba och så skickar vi över det för underskrift.

NA har utan framgång sökt Försäkringskassan för kommentarer om razzian.

Razzian mot ATS Assistans påverkar inte bolagets brukare och deras service med personlig assistans.

Tuffare regler att vänta

Alla artiklar i
Assistansfusk i Örebro
Annons