Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här styr kriminella - utan några västar

Narkotikaförsäljning, hot och rädsla för att prata med polisen. Vivalla och Oxhagen pekas ut som områden där kriminella nätverk styr och ställer.

Annons

Bara någon vecka före den gängkonflikt som blossade upp i Örebro under förra veckan, där ett 50-tal anhängare inom Bandidos-sfären dök upp i centrala Örebro, publicerades en ny rapport från Rikskriminalpolisens underrättelsesektion. Där pekades bland annat Vivalla och Oxhagen ut som bostadsområden där kriminella nätverk har en stor påverkan i lokalsamhället.

Fredrik Malm, gruppchef vid polisstationen i Vivalla, är inte förvånad över rapporten. Kriminella strukturer har funnits över en längre period menar han.

– Faran när man pratar om kriminella nätverk är att man oftast tänker på de gäng som är västbärande eller har tydlig tillhörighet i form av klädsel, som de mer etablerade gängen som Bandidos och Hells Angels. Den typen av gäng har vi ju inte, säger han och fortsätter:

– Däremot finns det kriminella strukturer, det gamla som man ibland lite vårdslöst har kallat Black Cobra, sådana strukturer finns kvar oavsett om de kallar sig det eller inte.

Att använda sig av gängnamn för att sprida rädsla eller hot förekommer.

– Black Cobra är det många som slänger sig med, använder det. Det ger i sig en legitimitet till våldskapital. Lite grann som att ”du är skyldig pengar, vi kommer från Black Cobra”. Redan där har man talat om vad det gäller.

I rapporten beskrivs nätverken som löst sammansatta. Att peka ut vilka som är medlemmar kan vara svårt.

– Gäng låter som man har en plats dit man går med en tydlig ledare – det är inte alltid det finns – däremot har man sitt nätverk och där inom är det ganska outtalat att man sköter till exempel haschförsäljning eller vilka som gör det, säger han.

Han tror inte att ungdomar blir kriminella av att växa upp i Vivalla eller Oxhagen. Däremot är det lättare att falla in i den miljön.

– Om man ligger i farozonen, hur man är som person, så löper man en större risk här än på andra ställen, säger Fredrik Malm.

Redan från uppväxten måste många ungdomar förhålla sig till en kriminell struktur som finns i deras uppväxt och runt omkring dem. Det är kanske den svåraste biten för många ungdomar, menar Fredrik Malm.

– Många säger att de skulle vilja läsa på universitetet och så, men man måste ändå förhålla sig till att man har en brorsa eller en kompis som är mer eller mindre kriminell. Hur förhåller man sig till det? Okej, jag behöver inte vara med, men är jag så emot det att jag till och med tänker ange min bästa kompis? Eller väljer jag att titta åt ett annat håll?

Fredrik Malm ser strukturerna som beskrivs i rapporten från Rikskriminalpolisen som väldigt allvarlig och att det har en stor påverkan på grundtryggheten.

– När Bandidos hade sin lokal nere på Holmen så tror jag inte folk runt omkring på Holmen kände en betydande otrygghet eller påverkan på det viset där.

– Men däremot i våra bostadsområden, där kriminella strukturer finns, kan de liksom lägga som en blöt filt över det – är det tillåtet att prata med polisen? Måste man välja sida liksom?

Den kriminella strukturen påverkar allmänheten negativt på så sätt att en rädsla för att prata med polisen kan uppstå. Även om viljan finns påverkas människor av miljön omkring dem.

– Man måste väga in allt mycket tätare, de här människorna finns där man bor, där deras barn finns och lever så vidare. Då är det mycket svårare. Alla vet ganska snabbt vem som har pratat om vad och så. Jag tycker vi märkte av ganska tydligt när vi började här för fyra, fem år sedan, att det kunde inträffa saker om man offentligt pratade med en del människor.

För att komma till rätta med problemen säger Fredrik Malm att det förebyggande arbetet har en stor betydelse. Strukturerad samverkan mellan polis, skola, sociala myndigheter och bostadsföretag exempelvis. Enbart fler poliser i områdena är inte den enda lösningen.

– Det är viktigt att man tillsammans kan dela en lägesbild från olika delar och lyfta upp ett problem som gemensamt och jobba runt det från olika håll. Just nu jag har aldrig varit med om att det har varit så tätt med nattvandrare och människor som vill engagera sig. Det är jättebra, säger han.

Läs mer i dagens NA, papperstidningen eller köp den som E-tidning här.

Fakta

”En nationell översikt av kriminella nätverk med stor påverkan på lokalsamhället” heter rapporten som rikskriminalen publicerade i oktober.

55 bostadsområden, fördelade på 22 städer, pekas ut som problematiska. Här finns kriminella gäng som har negativ inverkan på sin omgivning.

Två av områdena som namnges är Vivalla och Oxhagen i Örebro.

Gemensamt för alla bostadsområden är att de är socioekonomiskt utsatta. Arbetslösheten är hög medan utbildningsgraden är låg.

De kriminella gängen i områdena har stark förankring bland ungdomar. Men då handlar det i hög grad om löst sammansatta nätverk centrerade kring ett fåtal tongivande personer.

Äldre kriminella ingår oftast i mer fasta konstellationer. De har större förmåga till strategiskt tänkande, verkar inom ett större geografiskt område och ägnar sig åt mer avancerad brottslighet än de yngre.

Narkotikabrott är det som ger gängen mest pengar, följt av utpressning, stölder och häleri. Lokala näringsidkare är i många områden utsatta för påtryckningar och utpressning.

Mer läsning

Annons