Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härbärge även nästa vinter

Det blir ett härbärge för tiggare även nästa vinter. – Vi ska försöka vara i gång redan i början av november, säger Tomas Elm, verksamhetsledare på Ria Dorkas.

Annons

I vintras öppnade för första gången ett härbärge för EU-migranter i Örebro. Det var olika kyrkor som tillsammans med Ria Dorkas drog i gång verksamheten med bidrag från bland annat Örebro kommun och Svenska kyrkan. Örebro kommun stöttade verksamheten med ett bidrag på 250 000 kronor. Svenska kyrkan gick in med 150 000 kronor.

Härbärget, som har plats för tolv övernattande, har funnits i Korskyrkans lokaler i Adolfsberg. Nu har styrgruppen fattat beslut att fortsätta verksamheten även denna vinter.

– Vi kommer att vara i samma lokaler och ha samma grundkoncept. Men vi funderar också på att kunna erbjuda några akutplatser om det blir riktigt kallt. Eventuellt skulle man kunna använda en idrottshall tillfälligt, men det vet vi inte om det är möjligt än, säger Tomas Elm.

Planer finns också att införa rådgivning där man kan få hjälp med kontakter med myndigheter och upplysning om att man till exempel ska ha EU-kortet med sig för att kunna söka läkarvård.

120 personer arbetade ideellt på härbärget.

– Vi fick också massor av frivilliga gåvor och vi fick mer stöd än vi hoppats och räknat med, säger Tomas Elm.

Mer läsning

Annons