Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik från motståndarna

Nedskärning med vackra ord. Spektakulära satsningar. Värre än Stockholms-moderaterna. Tom budget. Kommentarerna var hårda från oppositionen när den på tisdagen granskade Örebro kommuns politiska majoritets budgetförslag för 2014.

Annons

Murad Artin, V:– Jag blir mer och mer bekymrad över utvecklingen av socialdemokratin i Örebro. Socialdemokraterna i Örebro driver privatiseringen hårdare än moderaterna i Stockholm. 2011 var de privata utförarna i Örebro 79. I dag är de fler än 85 och nu ska de bli ännu fler. Det räcker tydligen inte med skandalen runt Elgströmska huset.

Vi har räknat ut att den här privatiseringen kommer att leda till att mellan 1000-1500 blir utan jobb i Örebro.

Staffan Werme, FP:– Budgeten är totalt tom. Den innehåller inte en satsning på någonting. Jag hade nog trott att de ändå skulle ha mekat med siffrorna för att få fram några satsningar. Men nej.

För att klara de löpande utgifterna tar man av de så kallade Afa-pengarna. Så får man inte göra. De pengarna ska användas till investeringar, inte drift.

Örebros kommunledning har ingen koll på ekonomi och det ser vi nu i budgetförslaget.

Anders Åhrlin, M: – Socialdemokraterna blandar nedskärningarna med vackra ord. De skär ner skolan med nästan 20 miljoner kronor. Jag ser ingen konkret socialdemokratisk skolpolitik i budgetförslaget. De gör det de måste göra på grund av ökat elevantal. Det här kommer att påverka skolresultatet i slutänden.

Dessutom finns det inga förslag till jobbsatsning i budgeten för nästa år. Inte heller några rejäla satsningar på trygghet.

Fredrik Persson, MP:– Jag hade förväntat mig satsningar på skola och klimat, men i stället innebär budgetförslaget att vi upprätthåller den verksamhet vi redan har och vi lånar till detta. Ett valår som det här väljer majoriteten att satsa på spektakulära objekt som flygplatsen, kulturcenter, fotbollsplaner och 750-årsjubileet. Av den vanliga verksamheten syns inte ett dugg i budgeten.

Det kommer att bli stora besparingar för de som har ledningen nästa år.

Jonas Millard, SD:

– Utanförskapet är lika närvarande i dag som tidigare i Örebro. Ändå väljer majoriteten att nästa fördubbla flyktingmottagandet till kommunen i stället för att sätta ned foten och markera mot regeringens ansvarslösa invandringspolitik.

Det finns inte heller några verktyg i budgeten för att bekämpa arbetslösheten i kommunen.

Mer läsning

Annons