Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare regler kring fyrverkeri

Nyårsraketer orsakar skador på svenskar varje år. Speciellt på pojkar mellan 10 och 19 år. Men hur ser situationen ut i Örebro?

Annons

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppskattar man att 200 personer i Sverige skadas så allvarligt av fyrverkerier att de måste uppsöka sjukvård varje år.

Men på sjukhuset i Örebro är det svårt att uppskatta hur många som kommer in. På USÖ var det två dokumenterade fall med brännskador orsakade av nyårsraketer förra nyårsafton men det kan ha varit fler. Man har inte haft ett system att sammanställa skadeorsaker.

Alla skador dokumenterasMen efter ett nytt EU-direktiv så kommer USÖ att dokumentera alla skador som orsakats av raketer under nyår. Anledningen är att kunna analysera vilka produkter som är farliga för allmänheten och vilka produkter som orsakar flest personskador.

De vanligaste skadorna som uppkommer av raketer är brännskador på ansikte och händer, säger Åke Gustavsson, ambulanschef på USÖ. Han tror att de flesta av skadorna uppkommer av att man försöker tända på fyrverkier igen när de inte antänds vid första försöket.

– Det kan vara allt från egna laboratorieraketer till tårtor som man försöker tända på igen.

Pojkar skadas oftastDe flesta som skadas av raketer varje år är pojkar mellan 10 och 19 år även efter att en åldersgräns på 18 år infördes för inköp och hantering av fyrverkerier. NAs granskning visar att tre av nio butiker som säljer fyrverkerier sålde till en minderårig. Räddningstjänsten som tog över tillsynen från polisen förra året ser svårigheter med att kontrollera att lagen om åldersgränsen hålls.

– Vi är inte ute och kryper i buskarna och jag tror inte det är något vi ska göra heller, säger Daniel Langenbach, brandingenjör på Räddningstjänsten i Örebro.

Han ser det som ett stort problem att lagen inte hålls eftersom myndigheten kräver att de som beviljas tillstånd att sälja fyrverkerier får en utbildning där vikten på åldersgräns är en central del. Men Daniel Langenbach tror inte att den senaste dagarnas uppståndelse om ungdomar som skjuter raketer och smällare i Karlskoga har med brister i legitimationskontroll att göra.

– Min känsla är att de 10- till 13-åringar som får tag i fyrverkerier oftast får tag i dem genom att föräldrarna förvarar dem dåligt eller genom någon kompis.

Olaglig langningMen langning och försäljning av fyrverkerier till minderåriga är olagligt och kan leda till en polisanmälan.

– Om vi får reda på något företag som inte följer reglerna så kommer vi samråda med polismyndigheten i Örebro om det, säger Daniel Langenbach.

Mer läsning

Annons