Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare tag motfelparkering i vår

Allt färre respekterar veckonattsparkeringen i Örebro. Sedan årsskiftet har drygt 1 900 bilar lappats för att de hindrat snöröjningen. Men nu när gatorna ska sopas tar kommunen i med hårdhandskarna.

Annons

– Vi flyttar felparkerade bilar så att våra sopmaskiner kommer fram, säger Magnus Eriksson, en av kommunens enhetschefer på park och gata.

– Vi gör en så kallad kort flytt, vilket innebär att bilen står inom synhåll, berättar Anna-Lena Thorslund på park och gata som tillsammans med en kollega har tillstånd att flytta felparkerade fordon.

– Men vi ringer alltid upp ägaren först så att han eller hon har möjlighet att flytta bilen själv. Då slipper de ju flyttkostnaden, fortsätter hon.

Det kan annars bli dyrt för bilägaren. Förutom 600 kronor i parkeringsanmärkning, i folkmun kallat böter, tillkommer drygt 1 400 för bilflytten.

– Bilägarna respekterar inte veckonattsparkeringen. Men den tillkom ju av miljö-skäl för att man ska slippa flytta bilen varje kväll, som vid datumparkering, säger Magnus Eriksson.

– Felparkerade bilar gör att vi inte kan sopa gatorna och göra fint efter vintern. Veckan efter påsk prioriterar vi att sopa upp sanden där det råder förbud mot parkering nattetid.

Men exempelvis på Öster klagar invånarna på att det är svårt att hitta parkeringsplatser nattetid?

– Det stämmer inte, säger Gösta Eriksson, också en av cheferna på park och gata. Jag har själv varit där på sen kvällstid för att skapa mig en bild av läget. Och det finns lediga parkeringsplatser som täcker de som försvinner vid städnattsförbudet.

Mer grus än vanligt

Efter den snöiga vintern väntar nu tre gånger så mycket grus som normalt på att bli uppsopat i Örebro.

– I år har vi lagt ut 12 700 kubik sand och grus att jämföras med 4,5-5 000 kubik i fjol, säger Håkan Zaring, en annan enhetschef på park och gata.

– Våra entreprenörer började sopa upp sand och grus för tio dagar sedan. De har 30 dagar på sig, fortsätter han. Men allt hänger på om de kan komma fram eller om det står parkerade bilar i vägen.

I mitten av maj räknar Håkan Zaring med att sanden på gator och torg ska vara uppsopat.

Mer läsning

Annons