Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästarna behöver mer plats i Karlslund

En varsamt utformad utbyggnad av det befintliga stallet. Det är det alternativ som fritids- och turistnämnden förordar i Karlslund.

Annons
Ridanläggningen i Karlslund behöver få stallet utbyggt med 28 platser för att klara efterfrågan.

Örebro fältrittklubb har tidigare gått ut med önskemål om både större ridhus och modernare utomhus-ytor. Så blev i stället stallfrågan akut: En lag om att alla hästplatser måste vara boxar skulle införas.

– Boxar tar betydligt större plats än spiltor, och utan en utbyggnad får vi inte plats. Vi har ju 75 djur här, säger Ulf Eriksson, verksamhetsansvarig på Örebro fältrittklubb.

Lagen var föreslagen att ändras redan till senaste årsskiftet, men har skjutits på framtiden.

– Nu är vi inte tvingade, men vi vet att lagen kommer. Då måste vi vara i framkant, annars blir det svårt för vår ridskoleverksamhet, säger Ulf Eriksson.

Eftersom Karlslundsområdet är ett kulturreservat krävs det extra hänsyn i planeringen. Ett konsultföretag har tagit fram förslag på sex olika placeringar till utökat stall, och de har diskuterats av både politiker och tjänstemän.

Örebro fältrittklubb föredrar lösningen där dagens stall byggs ut norrut, mot det som i dag är parkeringen mot Grävevägen.

– Ur vår arbetssynpunkt är det bästa alternativet, för då har vi stallet samlat på ett ställe, säger Ulf Eriksson.

Men förslaget har mött en del invändningar, dels för att det påverkar parkeringarna och dels för att det skulle bli en modern tillbyggnad vid Karlslundsområdets entré.

Som huvudalternativ har bygget av ett nytt stall vid det som kallas nya ridhuset diskuterats. Mot det förslaget talar att hästarna kommer att stå på flera olika ställen samt att det är väldigt svårt att veta hur mycket markarbete som krävs.

Dessutom skulle det bli svårare att förlänga ridhuset i framtiden, säger Lars Johansson (C), ordförande i fritids- och turistnämnden.

Nu när frågan varit uppe ett antal gånger i fritids- och turistnämnden ska den vidare till programnämnden och hela kommunens budgetarbete.

Det slutade med att nämnden ställde sig bakom samma förslag som ridklubben.

– Vi har resonerat som så att parkeringsplatser går att flytta och det måste gå att bygga så det smälter in i miljön, säger Lars Johansson (C).

Mer läsning

Annons