Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästkrafterna glänste

Fram och tillbaka genom Brevens bruk färdades hästkrafterna på lördagen. Allt med en motor - traktorer, lastbilar, raggarbilar liksom mopeder visade krafterna i solskenet.

Annons
Demolering. Kent Konnedal med sin stridsvagn S, visade hur man effektivt demolerar en skrotbil.

Lite avsides på en grusplan placerades ett antal utdömda bilar, vilket väckte publikens intresse. Plötsligt började svart rök bolma ut över folkhavet. Det var deltidsbrandkåren i Hjortkvarn som tänt på.

Linus Fallman Gustafsson, fem år, som åkt med familjen hemifrån Grytgöl, tyckte först det var lite läskigt.

Men tillsammans med storebror Anton bevittnade han hela dramat.

- Jag ska ändå bli brandman när jag blir stor, så det här är intressant för mig, sa Anton, som är tio år och har skostorlek 34.

När bilbranden släcktes fylldes nejden istället av vit rök, och därefter demonstrerade deltidsbrandkåren hur man klipper av taket på en bil på ett säkert sätt.

Bilarna återanvändes när de blev överkörda av Kent Konnedal och hans stridsvagn S, men då fick publiken flytta sig till en närliggande hage. Arne Larsson 82 år från Örebro, men med sommarhus i Brevens, beundrade uppvisningen.

- En sådan körde jag när jag gjorde lumpen i Enköping 1949. Men jag hade nog dragit på lite mer. Vi körde rakt in i skogen, över träd och allting.

Det är den ideella närradioföreningen i Kumla med kanalerna Radio 94,3 och nätradiokanalen Trucknet Radio, som årligen samlar krafterna och bjuder in branschfolk och motorburna till en heldag i sköna maj. Allt som har motor ställdes ut på gräsytorna och körde fram och tillbaka genom byn.

- Musiken förenar oss, yrkeschaufförer lyssnar gärna på country och rock n roll. Idag bjuder vi in alla våra lyssnare till en rolig händelse, berättade Steve Hägglund, som är chef för båda kanalerna.

Från scenen bjöds också på levande musik, när rockmusikern Rickard Svanström drog igång på sitt piano.

Trucknet radios lyssnare finns enligt Steve Hägglund över hela landet.

- De flesta chaufförer har numera internetradio i bilen och vad jag vet finns ingen annan kanal med liknande inriktning i Sverige, sa Steve Hägglund. Vi har många lyssnare som kommit hit idag.

Framöver finns planer på en internetradiokanal med inriktning mot privatbilism, liknande "Hallå trafikant" som sändes i Sveriges radio på 1980-talet.

Bland de företagare som dykt upp fanns Jan-Olov Engström, vd för företaget Engströms, som är totalentreprenör för bygget av nya lastbilsrastplatsen Truckstop i Örebro. Radiokanalen och Truckstop har redan nu ett samarbete inför framtiden.

- Det här har blivit en mötesplats för oss i branschen att träffas på ett avslappnat sätt, tyckte Jan Olov Engström

Thomas Hydén, som också jobbar på radiokanalerna, håller i trådarna för Hästkraftens dag och han var mycket nöjd med vädret och de mellan 5000 och 6000 besökarna. För första gången i år sker dagen i Brevens bruk.

- Det är en kilometer genom byn som vi använder, och vi har fått tillstånd från bruket att använda hela. Vi har fått fantastisk respons från de lokala föreningarna som ställer upp och hjälper till. Vi hoppas att vi kan vara här igen nästa år, sa Thomas Hydén.

Släckning. När Hjortkvarns deltidsbrandkår demonstrerade hur man släcker en bilbrand, spred sig vit rök över nejden.
Familjedag. Stora som små njöt av solskenet och beundrade hästkrafterna i Brevens bruk på lördagen.

Mer läsning

Annons