Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hej då fiskpinnar!

Halvfabrikat som potatisbullar, fiskpanetter och köttbullar är på väg ut. Numera ska maten i skolan helst vara hemlagad, ekologisk och göras i det egna skolköket.

Annons

Det har skett stora förändringar med skolmaten de senaste tio åren. Patrice Garner, som är kostchef i skolområde nordväst i Örebro, menar att medvetenheten bland politiker och chefer har ökat mer och mer.

– Tidigare var mat i skolan ungefär något som måste göras för att det är en lång dag, men i dag är det mer en diskussion om hur viktig den när och hur mycket näring barnen får i sig, säger han.

Det pågår ett arbete i gymnasieskolorna, och kostcheferna i de fyra skolområdena jobbar tillsammans för att skapa ”smartare mat”. Det kan skilja något mellan områdena, men målet är det samma. Förutom att maten ska var god och näringsriktig ska minst 25 procent vara maten vara ekologisk. Fler och fler skolor får egna tillagningskök, där maten lagas från grunden i allt större utsträckning.

– Men man kan ha mat som är lagad från grunden även i ett mottagningskök. Det är produktionsköket som avgör om maten är det, säger Carina Andersson, kostchef i skolområde sydost.

Att laga mat från grunden handlar om att ta bort halv- och helfabrikat, vilket medför att man slipper många tillsatser och att man kan påverka smaken mer.

– Vi har drivit det långt. Det är massor av saker som vi gör för att bli mer klimatsmarta och få bättre kvalitet på maten. Vi ställer om, ändrar recept, minskar på kött och har mer grönsaker, säger Carina Andersson.

Hon berättar att de har tagit bort många rätter som barnen gillar, men att det ändå har gått riktigt bra.

– Vi bakar eget bröd till alla barnen när det är soppa. Och när det börjar dofta nybakat bröd, du kan tänka vilken reaktion det blir då. Det är väldigt uppskattat, säger Carina Andersson.

Det är troligen inte så att barnen äter mer i dag, men den mat som serveras är bättre och har mer näring.

– I kvantitet är det ingen skillnad. Men utbudet är större och man märker att barnen äter mer grönsaker än de gjorde tidigare, säger Patrice Garner.

Mer läsning

Annons