Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hejdar mjältbrandssmittan

Det ger mycket mer-arbete, men i jämförelse med de katastrofer som sker i världen är det ändå en bagatell i det hänseendet. Det menar lantbrukaren Bengt Dalme vars kor drabbades av mjältbrand.

Annons

Ett 20-tal av Bengt Dalmes kor dog av mjältbrand. Det är naturligtvis en jobbig situation, som bland annat kommer att kräva mycket extra arbete på gården, Hammars säteri. Han vill ändå sätta det i relation till katastrofer som sker på andra håll.

– Det är väl så vi känner det. Allting är relativt här i världen. Vi ser framåt nu, säger han.

På måndagen besökte Bengt Dalme och de andra som varit i kontakt med de döda djuren USÖ. De fick en antibiotikakur och information. Han är inte orolig över att ha blivit smittad.

– Nej, det är jag inte. Vi har fått lugnande besked i dag, vi som jobbar här. Speciellt efter besöket hos smittskyddsläkaren Hans Fredlund, säger han.

Inga djur ska avlivasBengt Dalme hade på måndagen inga fler djur som visade symptom på att vara drabbade. I övrigt förklarar han att det är olika myndigheter som bestämmer vad som ska göras på gården, och han hänvisar till dem.

– De djur som inte har gått på det här betet ska inte vara i någon riskzon alls, säger länsveterinär Magdalena Bostedt.

Inga djur ska behöva avlivas, om de inte blir sjuka.

– Men vi har behandlat dem med penicillin och hoppas att någon mer inte blir sjuk, säger Lena Hult, smittskyddsexpert på Jordbruksverket.

Ska kohagen saneras nu?– Ja, åtminstone där korna har legat, för där vet vi att det är infekterat och på den del av gårdsplanen där de har legat döda kor, säger hon.

Smittan kommer från kadaver som grävts ned för länge sedan. Mjältbrandsbakterien bildar sporer som kan överleva 50–150 år i marken. Men eftersom man inte vet exakt var smittan kommit i dagen, antingen genom att korna trampat upp marken eller via ett dike som grävts ut, så är frågan om hela hagen ska saneras.

– Vi får väl titta vad man kan göra. För man kan inte sanera ett helt naturreservat. Men just nu får vi hantera det mest akuta, säger Lena Hult.

Mer läsning

Annons