Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela listan: Här blir skolgårdarna bättre

Elva nya kompisgungor. En kryptunnel. Ett trälok. Och en hängmatta. Det är några av de nya saker som förskolor och skolor får på sina gårdar redan i år. NA har hela listan på skolgårdsförbättringar.

Annons

Föräldrar, personal och barn kunde ansöka om pengar för att genomföra sina idéer. Det kom 150 ansökningar. På bara några veckor.

I vanliga fall är det Kommunfastigheter som sköter skolgårdarna. Men pengarna räcker förstås inte. Kompisgungor och rutschkanor ska konkurrera med vanligt underhåll som målarfärg och bättre tak.

Efter omvalet fick den nya majoriteten en liten pott med pengar för ”politiska satsningar”. Inte mycket, men ändå. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna valde bland annat att satsa 2 miljoner kronor på skolgårdar.

Snabba ryckAnsökningstiden var kort. Ändå strömmande ansökningarna in med barnteckningar, långa skrivelser från föräldrar och avancerade kostnadsberäkningar och förslag. De två miljonerna räckte förstås inte långt.

Av 150 ansökningar har 58 fått pengar, och flera fick pruta på sina ursprungliga förslag. Om alla förslag skulle genomföras hade det kostat närmare 13 miljoner kronor.

- Jag tolkar det som att det finns ett stort engagemang för barnens utemiljö. Och kanske också ett eftersatt behov, säger kommunalrådet Thomas Esbjörnsson (S).

Både friskolor och kommunala skolor har fått pengar och även många förskolor. Egentligen hade politikerna velat fortsätta med satsningen nästa år också.

- Men med tanke på ekonomin tror vi inte att det finns utrymme för det, säger Thomas Esbjörnsson.

Klicka här för att se listan på alla skolgårdsförbättringar.

Läs mer om skolgårdar i NA, fredag

Mer läsning

Annons