Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hennes passivitet är oacceptabel"

Åklagare yrkar på fyra års fängelse för den 22-årige man som misstänks för att systematiskt misshandlat en ettårig flicka. Flickans mamma riskerar tre års fängelse. Men först ska hon genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Annons
Här är de åtalade på väg till rättegången som hölls nyligen.

I dag var det slutpläderingar i rättegången kring den grova misshandeln av en ettårig flicka. En mamma och hennes pojkvän misstänks för den grova misshandeln. Flickan ska ha haft över hundra dokumenterade skador när hon kom in till läkare tidigare i vår.

NA:s reporter Mattias Frödén fanns på plats i Örebro tingsrätt och han rapporterarde att åklagare Magnus Oscarsson yrkade på fyra års fängelse för mannen. Och tre års fängelse för kvinnan.

– Hennes passivitet är oacceptabel. Den är både straffvärd och straffbar, sa Oscarsson under dagens rättegång.

En rättsläkare har sett lika omfattande skador på små barn tidigare: Men då har det handlat om barn som obducerats efter att ha misshandlats tills död, enligt Oscarsson - som inte ger mycket för mannens berättelse om hur skadorna har uppstått.

– Jag har sällan hört så många krystade bortförklaringar.

Flickan har undersökts en gång tidigare vid USÖ när hon var nedsövd. Men vid två tillfällen har man fått avbryta undersökningen på grund av att den lilla flickan varit för skräckslagen och hysterisk. Hon kommer troligen att få bestående ärr i ansiktet av skadorna.

Rättegången har nu

avslutats och Örebro tingsrätt har beslutat att mamman ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. När den är klar kommer domen mot henne meddelas.

Beslutet om undersökning betyder att tingsrätten anser att det finns övertygande bevis för att mamman är skyldig till grov misshandel. Hon är inte åtalad för att ha misshandlat barnet direkt, men för att ha struntat i att skydda flickan och ta henne till läkare. Mamman ska vara kvar i häktet medan undersökningen pågår

Den 22-årige pojkvännen

kommer att få sin dom den 10 maj. Han har suttit häktad för grov misshandel, men tingsrätten anser att han nu även ska vara häktad för olaga frihetsberövande. Det kan vara ett tecken på att tingsrätten anser att han är skyldig till att ha tejpat ettåringen med silvertejp.

Mer läsning

Annons