Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk plats får minnesplatta

Vet ni vad som hände här den 18 juli 1812?

Annons
Världshändelse. Här låg Fredshuset som fick sitt namn efter att två freder har slutits här. Den historiska händelsen ska nu uppmärksammas med en minnesplatta.

Visste ni att två freder har slutits på den här platsen? På Storgatan 7 kommer nu en minnesplatta att sättas upp för att påminna om den historiska händelsen.

1812 hölls det riksdag i Örebro. Den 18 juli slöts här fred mellan både Sverige och Storbritannien och Ryssland och Storbritannien. Undertecknandet skedde i det så kallade Fredshuset som låg på Storgatan 7.

Den här händelsen vill nu Sällskapet Concordia och Bernadottesamfundet inte ska glömmas bort. På deras initiativ ska en minnesplatta gjutas in i trottaren 200 år senare.

På årsdagen, den 18 juli i sommar, kommer en ceremoni att hållas när minnesplattan avtäcks. Förhoppningen är att det ska komma representanter från de båda ländernas ambassader. Klart är att det blir orkestermusik och tal av landshövdingen på Järntorget klockan 14. Sedan avtäcks minnesplattan någon timme senare.

Det är Örebro kommun som bekostar minnesplattan.

Mer läsning

Annons