Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk regent på stan

NA mötte en livs levande Jean Baptiste Bernadotte. Och tog med honom ut bland undersåtarna. Men där var det lite si och så med de historiska kunskaperna.

Annons

Att vara tronföljare har sitt pris. Exempelvis att tvingas bära sammetsbyxor, skinnstövlar och dekorerad yllerock när termometern visar på 27 grader. Men Jonas Näslund gillar sitt uppdrag, det går inte att missa. Trots att han inte blir igenkänd.

– Kan det vara Napoleon, säger en dam och tittar lite osäkert på Jonas när han närmar sig henne och smäller ihop klackarna med en fråga.

– Inte riktigt, men damen är väldigt nära, det är en man från samma land och ungefär samma tid, säger Jonas med lätt fransk brytning.

– Ja, då är det han – Bernadotten, säger damen och lyser upp.

– Helt korrekt, madame, kontrar Jonas.

Jonas är väl förtrogen med sin Bernadotte. Under flera år har han jobbat som guide på Slottet och varit med i olika historiska teatervisningar. När kommunens planering för Bernadottejubiléet tog fart fanns rollkaraktären med och det var naturligt att utnyttja den. Jonas fick frågan och tackade ja. Jobbet har han vid sidan av sitt ordinarie som kommunikationskonsult.

– Det blir ju lite dråpligt ibland. När jag var med på Melodifestivalen här i stan så var det faktiskt en tjej som trodde att jag var Måns Zelmerlöw, konstigt nog, skrattar Jonas.

Innan vi går ut med Jonas på stan så har vi stämt träff inne på Slottet där han byter om och sminkar sig. Det tar en liten stund för honom att hoppa i kostymen som är måttsydd av Johanna Oranen. Hon ingår i teatergruppen Teatervalvet där Jonas också är med.

Han sätter på sig de vita sammetsbyxorna, linneskjortan, rocken i ull och drar på stövlarna.

– Dom är faktiskt av gummi för skinnstövlarna som jag skulle ha var för små, säger han och stoppar ner byxbenen i stövelskaften. Sist hänger han på diverse fejkade utsmyckningar på bröstet och lägger den sista energin på kamningen som toppas med lite hårsprej.

Sen är han klar, förvandlad till den Jean Baptiste Bernadotte, marskalk av Frankrike, furste av Pontecorvo, som så småningom kommer att väljas till tronföljare och få namnet Karl XIV Johan.

Men som sagt, det är inte så många i Örebro som på direkten känner igen honom. Gissas det inte på Napoleon så gissas det på Engelbrekt.´Och när han stiger fram till tre damer på en bänk på Stortorget och spontant gör en liten stå-upp-föreställning för dem så trillar de nästan av soffan.

– Mina damer, kommer ni ihåg varför vi fick välja en fransk kronprins i stället för en svensk, börjar Jonas.

– Ska vi kunna det här, säger en av dem och tittar på de andra.

Men efter ett par minuter när föreställningen är slut så applåderar damerna och jublar.

– Det var jättebra, tack så mycket.

Mer läsning

Annons