Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt stopp – men chefen är ändå nöjd

Det har aldrig tidigare inträffat att allt kommunalt dricksvatten tagit slut i Örebro.
 – Men vi klarade garanti-tiden på tre timmar och ingen kom till skada, säger vattenverkets chef Lars Ferbe.

Annons

– Driftstörningar uppstår emellanåt men då går det dieseldrivna reservgeneratorerna i gång automatiskt, säger han.

Fortfarande oklart

Riktigt vad som inträffade ute i Skråmsta torsdagskvällen är fortfarande oklart. Men förmodligen letade sig en blixt in i vattenverkets transformator via kablaget och slog ut ställverken. Det ledde i sin tur till att vattenpumparna inte fick någon elkraft och stannade. Det som försvårade situationen var att åsknedslaget också slog ut reservaggregaten och vattenreserverna i Svampen var vid tillfället rätt små.

Lars Ferbe fick larmet vid 20-tiden på torsdagen och personal var snabbt på plats. Det konstaterades att det inte fanns några materiella skador på pumparna vilket skulle ha kunnat orsaka långa avbrott. Nu kunde man på några timmar få i gång strömförsörjningen och pumparna kunde återigen köras på full kapacitet vid halv tolvsnåret.

Eftersom vattnet distribueras med hjälp av självtryck märktes vattenstoppet först i högt belägna områden som Adolfsberg och Brickebacken. Huvuddelen av nätet blev sedan trycklöst även om det fanns platser där man knappt märkte något driftstopp.

Det är alltså första gången personalen utsatts för ett totalt vattenstopp och Lars Ferbe tycker att de klarade den uppkomna krisen på ett bra sätt.

Upprepning osannolik

Sannolikheten att det femtio år gamla vattenverket skulle utsättas för ett andra åsknedslag de närmaste dagarna är närmast obefintlig. Men om det osannolika inträffar tror han att man skulle angripa problemen på ungefär samma sätt.

– Vi kommer ändå att genomföras en utvärdering av det som hänt och hur vi löste problemen, säger han.

Det som inte fungerade så bra var informationen till Örebro kommun och dess hemsida. Där var det något som fallerade vilket Ferbe lovar att se över.

– Men radion var ju snabbt ute, säger Lars Ferbe och påminner sig att även na.se fick ut informationen snabbt till undrande kommuninvånare.

Mer läsning

Annons