Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hit kommer man inteför att behöva prestera"

Örebro har i dagarna utnämnts till Sveriges föreningsvänligaste stad. Vi hälsade på hos Hälsobro, en ideell förening som driver ett gym för personer med funktionsnedsättningar, och kollade läget.

Annons

Det är förmiddag och om bara någon timme stänger Hälsobro för sommaren. Vi möts av det öronbedövande ljudet av en dammsugare när vi stiger in i lokalen vid Hamnplan. I gymmet tränar Ingrid Eriksson och Greta Bodström. Halva personalstyrkan, det vill säga tre personer, pysslar med allt det som ska hinna göras innan de stämplar ut för semester.

– Hit är alla välkomna, det är viktigt att betona, säger Ewa Dackerud som jobbar deltid som receptionist.

Hon menar att gymmet ska finnas även för dem som bara vill gå till ett lugnare, mindre gym utan dunkande musik och speglar.

– Det är ganska vanligt att man tycker att gym känns stora och skrämmande. Hit kommer man inte för att behöva prestera, här är ingen duktigare än den andre, menar Ewa Dackerud.

Två år gammalFöreningen är ung – det är nu bara två år sedan Hälsobro öppnade och i dag har de 319 medlemmar. Grundarna är två långtidssjukskrivna kvinnor som tränade sig friska, när en längtan väcktes att hjälpa andra att komma i gång. Tillsammans med Reumatikerföreningen, Neurologiskt handikappades riksförbund, Psoriasisförbundet samt Kommunal Örebro bildades Hälsobro. Gymmet är kärnan, men även andra verksamheter erbjuds, som föreläsningar, massage, gruppass, samtalsterapi och kurser.

– De som utrehabiliteras har ofta ingenstans att ta vägen. Vi ska vara ett mellanled mellan sjukvård och ett vanligt gym, säger Therese Lord Singhoffer, också hon receptionist.

Föreningen finansieras av Arvsfonden i ett tre-årsprojekt som tar slut nu i december. Just nu arbetar projektledarna på Hälsobro för att få ett folkhälsoavtal med kommunen så att projektet kan få finnas kvar.

Så hur är det nu då, är Örebro föreningsvänligt?– Jo, det tycker jag. Jag tycker att politikerna verkar vara intresserade av föreningar och förstår att ideella föreningar också gör ett riktigt jobb, säger Therese Lord Singhoffer och fortsätter:

– Fast det här känns inte som ett jobb, det känns som ett kall!

Mer läsning

Annons