Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hjälp oss att utvecklas i stället”

Krögare vid Järntorget protesterar mot att kommunen ska bygga en paviljong på torget. – Hjälp oss som finns här att utvecklas i stället, säger Johannes Oktay, ägare av Dannes.

Annons
Johannes Oktay - Dannes, Reidun Pettersson - Reiduns Kafé, Tony Huynh - Sweet Chili, Jonas Nilsson - Heaven's Door, Tomas Munkas Larsson - Heaven's Door.

På torsdagen beviljades kommunen bygglov för en restaurangpaviljong på Järntorget. Det är tänkt att krögare ska kunna hyra in sig i paviljongen och ha uteservering.

Krögare som redan är aktiva runt Järntorget är dock inte förtjusta över planerna på den nya paviljongen.

– Problemet är att kommunen ska öppna en restaurang på Järntorget när det redan finns en massa restauranger och kaféer. Ska det verkligen skattepengar gå till en ny restaurang och ny konkurrens? frågar Johannes Oktay.

Krögare ska kunna hyra in sig i paviljongen.

– Ska vi ha två restauranger och betala två hyror? Hur har kommunen tänkt, säger Tony Huynh, Sweet Chilis ägare.

– Sedan om man ska kunna hyra in sig, ska det vara sju, åtta ställen? Ska vi starta gemensamt bolag? Jag har ingen aning om hur det kommer att se ut, säger Johannes Oktay.

– Det blir med all säkerhet en tyngre och större aktör som tar det, säger Tomas Munkas Larsson, delägare av Heaven´s Door.

Det är dock enda sättet att få alkoholtillstånd, enligt reglerna.

– Jo, fast det är märkligt. Det är inte helt tvärsäkert. Här i Örebro verkar man tolka lagstiftningen snävt. I andra kommuner kan man tolka lagen mer tillåtande, säger Tomas Munkas Larsson.

– Hjälp oss i stället att utvecklas, kanske ge lättare regler för uteserveringar på torget eller stänga gator på sommaren. Inte göra så det öppnas ännu fler restauranger och skapa konkurrens. Då blir det ännu svårare, säger Johannes Oktay.

Jonas Nilsson, delägare i Heaven´s Door, poängterar att de inte bara säger nej och vill att allt ska vara som det är.

– Vi vill något positivt. Vi vill också se att Norrcity blir levande. Kanske ännu mer kulturellt präglad än den andra delen av staden. Man rör sig här, köper lite begagnat, lite antikt, man går på konstutställning, man äter och dricker gott, fikar och det blir en sådan atmosfär som vi vill stärka, säger han.

Tony Huynh har precis utökat sin take away-servering till en hel restaurang. Nu befarar han att får en paviljong som utsikt i stället för ett levande torg som han hade trott.

– Klostergatan blir en bakgata, säger han besviket.

Krogarna vill ha en dialog med beslutsfattarna.

– Vi skulle vilja ha respons från de personer som fattar besluten. Att de kommer hit och lyssnar på oss, säger Tomas Munkas Larsson.

Mer läsning

Annons