Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp till att fånga en dag i världens liv

På tisdag ska hela världen dokumenteras. På hemsidan aday.org går det att läsa: ”tillsammans ska vi fotografera hur våra liv ser ut den 15 maj 2012”.

Annons

 Vem som helst – proffs- eller amatörfotograf; gammal eller ung – kan delta, och resultatet kommer sedan att kunna ses online.

NA-fotografen Jonas Eriksson är en av dem som anmält sig att delta.

–Förhoppningsvis är det inte bara yrkesfotografer som är med, säger han.

Med kameran i mobilen och generellt sett oerhört många fler lätthanterliga tekniska hjälpmedel, har bilddokumentationen av vår värld ökat markant.

–Tidigare kanske man hade en rulle film som kunde räcka ett helt år, säger Jonas, och jämför med sin egen smartphone:

–Jag har haft den i sex månader och har redan tagit 3000 bilder. Fast jag har inte sparat ner dem på en hårddisk.

Det där är väl ganska vanligt, att man glömmer bort att spara sina bilder?

–Jo, tyvärr. Och jag var dessutom med om en hårddiskkrasch för några år sedan och blev av med hur många bilder som helst. Det är jnte så kul när5 det händer.

A Day är ett sätt att lyfta fram bilderna från våra smartphones och våra hårddiskar, och visa vår vardag även för andra. Jonas planerar själv att promenera i Örebro och ta bilder på det han ser.

–Men det roligaste är ju om de som är med tar bilder som är vardagliga, att de inte försöker göra sig till bara för att det är just den dagen. Jag vill se typ ett badrumsskåp från en student i Tokyo, eller någons frukost i Kumla, säger han.

Vad innebär det egentligen att nästan alla kan dokumentera världen idag?

–Du kan se det ur ett historiskt perpektiv. Under andra världskriget fanns bara ett fåtal fotografer med små kameror som kunde vara på plats och dokumentera vad som skedde, och deras fåtal bilder har blivit klassiska idag.

–Jämför sedan med exempelvis den arabiska våren, där det finns hur mycket som helst dokumenterat. Att vi tar fler bilder gör att vi kommer närmre resten av världen.

För dig som är yrkesfotograf, hur är skillnaden att fotografera med din jobbkamera och din mobil?

–Klart att det blir väldigt bra kvalitet också på bilderna i telefonen, men det är ju bara en enda knapp att trycka på och den går inte att förlita sig på i jobbet. Men privat använder jag nästan aldrig min jobbkamera, det är oftare så att jag tar bilder med telefonen på min vardag eller vänner och familj.

–Men vem vet hur det ser ut om tio år? Jag skulle hellre jobba med en kamera som väger 200 gram, än en som väger tio kilo.

Från NA:s håll kommer vi också att uppmärksamma A Day, men på vårt eget sätt. Under hela tisdagen kommer du på na.se att kunna följa några NA-medarbetare som tar bilder från sin arbetsdag. På så sätt kan du ta del av en dag i NA:s liv.

Resultatet kommer dessutom att visas här i papperstidningen i nästa veckas helgläsning.

Fotnot: Läs mer om A Day på aday.org. Där kan du även anmäla dig om du är intresserad av att delta.

Mer läsning

Annons