Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hjälplöst tillstånd” är svårt att bevisa

Polisen skriver i brottsanmälan att Anna utsatts för en våldtäkt i ett ”hjälplöst tillstånd”. Vad innebär det rent juridiskt?
– Det är problematiskt. Hittills har begreppet tolkats för snävt, säger Nils Petter Ekdahl, utredare i 2008 års sexualbrottsutredning.

Annons

I sexualbrottslagen står att hjälplöst tillstånd innebär att ”otillbörligt utnyttja en person på grund av medvetslöshet, sömn, berusning eller annan drogpåverkan, sjukdom, kroppsskada eller psykisk störning”.

– Men när just alkohol och droger är med i bilden blir det besvärligare, säger Nils Petter Ekdahl.

– Om det är alkohol inblandat så ska det vara på gränsen till medvetslöshet eller en kraftig berusning i kombination med en hotfull situation om det ska klassas som hjälplöst tillstånd.

Artonåriga Anna var helt utslagen. Från elva på kvällen till åtta på morgonen är en enda stor minneslucka, berättar hon i polisförhör.

– Man ska kunna bevisa att personen verkligen varit utslagen. Sedan ska man kunna utreda vad som faktiskt har hänt och det blir svårt om personen inte kommer ihåg någonting, säger Nils Petter Ekdahl.

Lars-Olof Lundh på avdelningen grova brott vid Örebropolisen menar att våldtäktsutredningar ofta är komplicerade – oavsett om gärningsmannen är okänd eller känd som i Annas fall. Samtidigt konstaterar han att det egentligen inte ska spela någon roll om offret har varit utslagen av alkohol – om det går att bevisa våldtäkten på ett annat sätt:

– Men kan brottet inte styrkas genom andra omständigheter än målsägandes egna uppgifter blir det givetvis svårare om man har dåliga minnesbilder eller inga alls av vad som har hänt. Vems ord ska då väga tyngst?

Örebroåklagaren Pia Åsberg har stor erfarenhet av våldtäktsärenden och menar att bevisfrågan ofta är tuff.

– Ofta är sådana här fall problematiska eftersom det inte finns några vittnen. Det sker sällan på en offentlig plats och även om det finns teknisk bevisning kan den misstänkte säga att det handlade om frivilligt sex.

– Oftast krävs någon form av stödbevisning för att det ska bli en fällande dom. Just vittnen eller fotografier, eller en misstänkt som nekar till sexuellt umgänge men som ändå kan knytas till det som hänt genom teknisk bevisning.

Mer läsning

Annons