Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtstartare på sjöräddningsbåt

Nu utrustas sjöräddningsbåten på Hjälmaren med hjärtstartare. 
- Det här är en kanongrej. Den ökar ju chanserna för oss att rädda liv, säger Roger Blixt på räddningsstationen Hjälmaren.

Annons

Från och med den 5 juli utrustas 35 räddningsbåtar på 19 orter med hjärtstartare. Projektet är ett samarbete mellan Hjärt-Lungfonden, Sjöräddningssällskapet och Postkodlotteriet, som bidragit med fem miljoner kronor. Det tre år långa projektet går bland annat ut på att hjärtsäkra Sveriges kuster och skärgårdar.

- Vem som helst kan drabbas av hjärtstopp. Vi har jobbat ett antal år med att samla in pengar till hjärtstartare, säger Anna Sjödin på Hjärt-Lungfonden.

Strategiska ställen

Hon berättar att man hittills har placerat ut hjärtstartare på strategiska ställen, där det rör sig mycket folk, runt om i landet. Nu utrustas alltså även räddningsbåtar i hela Sverige. Årligen drabbas runt 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp. Bara 400 kan räddas.

- Med detta hoppas vi kunna fördubbla antalet överlevande runt Sveriges kuster, säger Anna Sjödin.

Välkommet hjälpmedel

Roger Blixt på räddningsstationen Hjälmaren ser fram emot den nya hjärtstartaren.

- Det här är en kanongrej. Den ökar ju chanserna för oss att rädda liv, säger han.

Roger Blixt berättar att de har haft tillgång till en stationär hjärtstartare på land, men att det ju är mycket bättre att kunna ta med den ut i båten för att snabbare kunna rädda liv.

- Vi gör ju vanlig hjärt-lungräddning, men hjärtstartaren hjälper ju till att få igång hjärtat ännu snabbare, säger han.

Enligt Hjärt-Lungfonden kan vem som helst använda en hjärtstartare, eftersom den inte kräver några förkunskaper.

Mer läsning

Annons