Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög medelålderbland nämndemän

Nämndemännen är vanliga människor som sitter med i domstolar för att bidra med sunt förnuft. De ska spegla samhället. I Örebro tingsrätt är medelåldern över sextio år vilket inte speglar medelåldern i länet.– Det finns en risk att äldre är fördomsfulla mot yngre, säger Joakim Nergelius professor i rättsvetenskap.

Annons
Bild från en säkerhetsrättegång, tingsrätten Örebro.

Nämndemännen påverkar och kan i vissa fall avgöra ett domslut. På Sveriges domstolars hemsida kan man läsa ”att de ska vara vanliga människor med sunt förnuft och med erfarenhet från olika områden”.

– Jag tror alla partier vill sänka medelåldern bland nämndemännen, de måste spegla samhället, säger Per-Ove Karlsson, vice ordförande i Örebro nämndemannaförening när han hör att medelåldern är så hög som 60 år.

Sitter för längePer-Ove Karlsson är 48 år och blev själv nämndeman för att medelåldern behövde sänkas. Att medelåldern i stället har höjts till strax över sextio år förvånar honom.

– Vissa sitter nog för länge på sina poster, när jag började var det en kvinna som suttit i över tjugo år och hade blivit över åttio. Då kan det ju vara ganska svårt att ta ställning till saker som händer på krogen om man inte ens har varit på en restaurang på flera år, säger Per-Ove Karlsson.

Vågar inteHan tror att det kan finnas många anledningar till att det är så få unga trots att partierna försöker rekrytera yngre till nämndemannaposterna. En kan vara att det inte är lönsamt eftersom ersättningen så låg, en annan kan vara att man inte vågar på grund av arbetsgivarna.

– Man måste ju vara i från jobbet en del och då kanske man inte har så mycket att sätta emot när arbetsgivaren tycker att man ska kunna jobba istället, det är viktigt att man har bra arbetsgivare och arbetskamrater som kan stötta en, säger Per-Ove karlsson.

Svårt att bedömmaJoakim Nergelius är professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet och har tidigare uttalat sig i media om nämndemän. Han ser det som ett problem att medelåldern är hög och att de flesta nämndemän är etniska svenskar. Men han har svårt att säga vilka problem som uppstår rent konkret när nämndemännen inte speglar samhället eftersom alla rättsliga mål är olika och samma problem kanske skulle kunna uppstå ändå.

Fördomar– Till exempel kan det finnas äldre människor som är fördomsfulla mot yngre människor vilket kan påverka omdömet, säger Nergelius.

Nämndemän

Nämndemännen är inte utbildade jurister utan vanliga människor med olika yrken. De jobbar inte på domstolarna utan kommer dit i samband med rättegång. De har deltar i den dömande verksamheten och har en mycket stark ställning vid domstolarna.

Nämndemännen väljs i kommunfullmäktige efter nominering av de politiska partierna.

Källa: www.domstol.se

Mer läsning

Annons