Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga krav på utsatta tjejer

14 sidor med text beskriver vad tonårstjejerna ska klara av innan de får en egen lägenhet. NA har granskat programmet som tonårstjejerna måste följa på Tjejboendet, Örebro kommuns stödboende för tonårstjejer.

Annons

”Vara glad och pratig trots att de andra är tysta och sura.”

”Skjuter inte upp uppgifter och möten till sista minuten.”

”Äter varierad kost på bestämda tider.”

”Inte gå med i negativt prat om boendet och personalen om/när någon annan drar igång det.”

Flera forskare som vi har visat Tjejboendets program för reagerar.

– En del av programmets regler förefaller ganska märkliga. Och en del regler är saker som inte ens ungdomar utanför socialtjänsten alltid kan leva upp till, säger Tommy Lundström, professor i socialt arbete.

Länsstyrelsen anser att en del av de känslomässiga kriterierna borde skrivas om eftersom Tjejboendet inte är ett behandlingshem.

Vi har pratat med 12 tjejer som bor eller har bott på Tjejboendet. Flera är positiva och tycker att programmet fungerar bra för dem. Men för flera av tjejerna blev kraven på Tjejboendet för höga.

– Jag var bara så jävla lycklig att få någonstans att bo. Jag hade sovit hos kompisar och suttit en hel natt på en bänk utanför skolan. Men när jag kom till Tjejboendet tyckte jag att de pratade om så ointressanta saker. Vadå praktikplats? Jag visste ju inte ens vem jag var och om jag ville leva, säger Karin som har bott på Tjejboendet.

Läs mer i dagens papperstidning.

Handen på hjärtat, skulle du ta dig igenom Tjejboendets program? Läs hela programmet.

Mer läsning

Annons