Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsta betyg för Ellen Sundberg

Vad är det egentligen med Norrland och Neil Young? Kanske samma vemod, samma nordliga sfär, som även denne legendariske kanadensare vuxit upp i - fast med ett stort hav emellan?

Annons

20-åriga Ellen Sundberg, lägg namnet på minnet, är redan en omtalad artist men med fötterna stadigt på jorden. En del av låtarna kommer till där hon jobbar - när hon inte spelar förstås- på ICA i Fåker, Jämtland.

Nyss (nu i augusti) släpptes hennes hyllade debutskiva ”Black Raven”(Rootsy)och så stod hon där när fredagen gled över i lördag på Teatercaféet tillsammans med sin kompanjon Johan Arveli på gitarr, förstärkt med Magnus Vikberg, trummor och Robin Lindkvist på bas.

Det blev en fantastisk spelning, en energikick, som många får nöjet att njuta av när hon nu ger sig ut på en Sverige- och Europaturné.

En spelning i klassiska Nashville väntar senare i höst. Det elddopet lär hon klara med glans.

Hon har beskrivits som en extra syster till systrarna Söderberg i First Aid Kit, men hon är något av en kvinnlig Neil Young. Han finns där som en stor musikalisk inspiratör bredvid det där norrländskt vemodiga och som passar så bra ihop. Det blir en alldeles egen mix av americana. Något som självaste Israel Nash Gripka sagt sig gilla starkt – kanske för att Gene Clark spökar någonstans, fast omedvetet, i Ellens låtskrivande.

Det finns i Ellen Sundbergs låtvärld ekon av den unge Bob Dylan – en referens som börjat dyka upp hos flera unga musiker på senare tid. Jag menar där han började: I folkmusiken, i texterna med ett budskap och i den raka enkla förtrollande musiken som till och från denna kväll färgas alldeles särskilt av Ellen Sundbergs munspelande när hon gör sin version av folkrötterna.

Turnén hon är ute på just nu gör

hon tillsammans med kollegan ”Slow Fox”. Bakom namnet döljer sig Sofia Henricson från Umeå. Hon framträdde på Teatercaféet med systern Fanny timmen innan. Publiken fick sig därmed en riktigt häftig musikalisk tvåstegsraket med vacker och kärv färgning. ”Slow Fox” spelning var lika magnifik, mindre rå, men för den skull inte på något sätt mindre imponerande.

Nashville, USA får passa sig: Här kommer två blivande storstjärnor.

Ellen Sundberg

Teatercaféet/Live at heart, fredag

Betyg: 5

Mer läsning

Annons