Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt tryck på akuten på USÖ

För närvarande är det ett stort tryck på akuten eftersom många föräldrar med sjuka barn söker vård. Det har varit väntetider på upp till sju timmar.

Annons

Att så många föräldrar söker sig till USÖ:s akutmottagning just nu beror till en del på magsjuka, men det handlar också om att det är virussäsong. Det är det så kallade RS-viruset.

– Det är ett speciellt luftvägsvirus. När det drabbar de allra minsta barnen kan de bli ganska sjuka.

– Ofta drar luftvägarna ihop sig och de får ett astmaliknande tillstånd, säger Gunnar Skeppner, verksamhetschef på USÖ:s barn- och ungdomsklinik.

Ovanligt många barnDet har varit ovanligt många barn på akuten. Som värst var väntetiden sju timmar.

Gunnar Skeppner berättar att de har förstärkt sina jourlinjer och att de har jobbat dubbelt på läkarsidan.

Av de föräldrar med barn som har sökt sig dit tror han inte att det alltid är nödvändigt att besöka akuten.

– Jag kan väl säga att vårdnivån är ju sådan att man oftast inte behöver komma till barnläkare eller sjukhus.

– Mycket av det vi ser skulle man kunna ta hand om i primärvården, säger Gunnar Skeppner.

Viktigt att följa rådHan påpekar dock att om man har fått rådet att åka in till akuten så är det ingen bra idé att vänta.

– De som är oroliga och bekymrade måste söka vård, råd och hjälp. Får man rådet att komma så ska man göra det, säger han.

Det avgörande är om barnet har ett påverkat allmäntillstånd. Om föräldrarna beskriver det så när de ringer rådgivningen är troligen det enda rådet att be dem åka till sjukhuset.

– Det är ett barn som ter sig väldigt trött, som kanske inte ger en riktigt bra kontakt, inte vill äta och har ett andningsarbete som är påfrestat och att man ser att det blir trötta av andningsarbetet, förklarar Gunnar Skeppner.

Har man barn upp till sex månader är det bra att undvika offentliga miljöer som kaféer i förkylningstider.

– Under vintersäsongen när man har epidemier är det klart att det är mindre lämpligt att vistas i en miljö där många samlas.

– Det kan man tänka på att vara försiktig med. Det gäller även att gå i affärer om det är många ute, säger Gunnar Skeppner.

Mer läsning

Annons