Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtidligt närAdventskyrkan fyllde 125 år

Som ett "Miljöpartiet light", men ändå politiskt neutalt, vill Elsie Stone beskriva Adventkyrkans livsstil. Och grunden lades i Örebro för 125 år sedan.

Annons
Den trettioåriga Adventkyrkan ligger lummigt inbäddad på söder i Örebro. I helgen leder Elsie Stone och Pauli Alsing församlingens 130-årsjubileum.

Till skillnad från andra kyrkor betraktar adventisterna lördagen som vilodag. Den kallas sabbat och är officiell gudstjänstdag.

– Bibeln känner inte till någon annan dag är lördagen som vilodag, säger Pauli Alsing som är också är församlingsledare, eller språkrör?

Adventismen i Sverige lever ett rätt tillbakadraget liv med cirka 3000 medlemmar. Men i världen är rörelsen stor och med sina 16 miljoner medlemmar fördelade på alla världsdelar och enligt Pauli Alsing är det bara katolska kyrkan som har större biståndsverksamhet än adventismen.

Vi går runt i Adventkyrkan som byggdes 1981 och har 149 medlemmar . Den ligger lummigt inbäddad på söder och alla som cyklar mot Adolfsberg kan se den bruna tegelkyrkan på vänster sida efter att Drottninggatan övergått till att bli cykelbana. Byggnaden ritades för övrigt av Elsie Stones engelske man och de olika lokaliteterna är fräscha och endamålsenliga.

De som har en ytlig kunskap om adventismen brukar tala om att medlemmarna inte dricker kaffe eftersom det anses vara en drog. Inte lika många känner till att adventismens födelse i Sverige var i Grythyttan 1880, där man länge drev hälsohemmet Nyhyttan. Inte många vet heller att man på de första kongresserna i Örebro beslutade om församlingarnas gudstjänstordning.

Och lördagens högtidsfirande följer det vanliga mönstret: Först bön och en timmes bibelstudier, följt av gudstjänst och vegetarisk lunch. Efter lunch blir det lite lättare underhållning, historiska tillbakablickar och fika med jättetårta dekorerad med en modell av Adventistkyrkan.

Fakta

Adventismen är en kristen frikyrka med rötter i baptismen och metodismen. Kyrkan grundades 1863 i USA och har i dag 16 miljoner medlemmar, i Sverige 3000.

Adventismen skiljer sig från andra frikyrkor genom att fira sabbaten (lördagen), då man håller gudstjänst och vilar.

Rörelsen betonar renlevnad och man nyttjar inte droger som alkohol och tobak, inte heller kaffe. De flesta är också vegetarianer. Adventister har tillsammans med vissa naturfolk den längsta dokumenterade livslängden.

I Sverige är församlingarna vanligtvis konstituerade som ideella föreningar.

Mer läsning

Annons