Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höhässja i Adolfsberg

Förr var hässjan en naturlig del av jordbrukslandskapet, men tiderna har förändrats.

Annons
Gammalt jordbruk. En hässja på gång. Från vänster: Alf Rune, Lillemor Karlsson, Rolf Renholdsson och Ingevi Fall.BILD: ANDERS ERKMAN

Hässjan är en symbol för en gammal kultur. Vid Adolfsbergs hembygdsgård nära Hagalundsbacken lever kulturen vidare. Till Hembygdsgårdens dag, som i dag firas på många platser i länet, vill Adolfsbergs hembygdsförening påminna om tider som flytt.

Så brukades marken förrDärför skapade några av medlemmarna i hembygdsföreningen en höhässja på den vall som finns vid hembygdsgården.

– Vi vill berätta om hur man brukade marken förr, bruket som gav foder till kreaturen på vintern, säger Ingevi Fall från Adolfsbergs hembygdsförening.

För dem som inte vet kan vi berätta att en hässja är en torkställning för hö uppsatt i det fria. En hässja består av i marken nedspettade störar. Mellan störarna spänns linor där man hänger slaget gräs. Höhässjan i Adolfsberg är åtta meter lång.

Provsmaka läskIntresserade kan se höhässjan och även dricka kaffe och som traditionen påbjuder även avsmaka Örebroläsken Champis. De som vill, kan gå en tipspromenad. Ingevi Fall visar föremål från förr och Rolf Reinholdsson slipar knivar. På hembygdsgårdens ovanvåning presenterar Karin Lyberg konst. Hembygdsgården i Adolfsberg gästas dessutom av en herre vid namn Adolf Berg som kan berätta ett och annat intressant.

För torkning. Alf Rune och Rolf Reinholdsson arbetar med hässjan.BILD: ANDERS ERKMAN

Mer läsning

Annons