Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon talade dem ur dödshotet

När det hotfulla gänget stoppade SVT- teamets bil lyckades egyptiern och Örebroforskaren Mahitab Ezz El Din rädda svenskarna. Hon talade dem ur dödshotet.

Annons
Miljonprotesterna. Mahitab Ezz El Din lyckades få tillåtelse att komma upp i en hög byggnad bredvid Tahrirtorget. Här kunde SVT-teamet få bra överblicksbilder över miljonproteserna.

– Jag fruktade för mitt liv. Vi hade två val: antingen dö eller riskera att förlora allt material som vi arbetat ihop, säger Mahitab Ezz El Din.

Det var den 8 februari. Hon hade hjälpt SVT-teamet med reportern Claes JB Löfgren att avsluta ett reportage utanför Kairo.

Då blev de stoppade av ett hotfullt gäng. Mahitab Ezz El Din insåg direkt att situationen kunde bli livsfarlig. Bara dagar tidigare hade SVT-reportern Bert Sundström misshandlats och knivhuggits så allvarligt att han måste vårdas på sjukhus.

– Vi klarade oss tack vare ett annat gäng som ville hjälpa oss. De ställde sig som levande sköldar mellan vår bil och de hotfulla, berättar hon.

När SVT-bilen till slut kunde köra iväg valde teamet på Mahitab Ezz El Dins inrådan att söka skydd hos militären.

– Visserligen riskerade vi att förlora allt vårt material, men det var ett bättre alternativ än att dö, säger hon.

– Hon räddade oss. Tack vare henne klarade vi oss ur den där situationen som blev speciellt besvärlig. Generellt var hon också mycket kunnig, påläst och hjälpsam, säger Claes JB Löfgren till NA.

När NA träffar Örebroforskaren i medie- och kommunikationsvetenskap på fredagsförmiddagen är hon trött. Hon och hennes två söner kom hem till Örebro på torsdagen. Hon är trött, men också mycket stolt.

– Om du frågar mig vad jag känner så är det en stark stolthet över att vara egyptier. Vi klarade att genomföra revolutionen på ett fredligt sätt, jag är så glad för det. Jag fick vara med när historia skapades, säger hon.

Hon och hennes barn kom till Kairo för att hälsa på barnens mormor den 22 januari. En vecka senare bestämde sig Mahitab Ezz El Din för att delta i den fredliga revolutionen fullt ut. Misshandeln av SVT-reporten Bert Sundström gjorde henne än mer besluten. När Sveriges Radios Nina Hjelmgren kontaktade henne tvekade hon inte att ställa upp.

– Jag ville gärna försöka hjälpa till med nyhetsförmedlingen, eftersom jag ville att Sverige och hela världen skulle få vetskap om vad som hände, berättar hon.

Av sin mamma fick hon starkt stöd. Hennes mamma har själv varit utrikeskorrespondent, men tog nu på sig rollen som heltidsmormor.

Deltog för barnens skull– Barnen var skyddade, jag behövde inte känna mig orolig för dem. Om dagarna var de på ett sportcenter som är inhägnat med låsta grindar, berättar Mahitab och fortsätter:

– Faktum är att jag deltog i revolutionen främst för mina barns skull. Jag vill att de ska ha en ljus framtid i Egypten, att de ska ha möjlighet att få studera som jag har gjort och möjlighet att få ett bra jobb i ett samhälle som inte är korrupt.

Familjen

Mamma Mahitab Ezz El Din, 37 år, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap vid Örebro Universitetet.

Pappa Ahmed El Gody, 37 år, också forskare vid Örebro Universitetet. Skulle ha flugit ned till Kairo till sin familj men kunde inte resa då flygen ställdes in.

Sonen Maro, sju år. Med i Kairo.

Sonen Yehia, fyra år. Med i Kairo.

Mer läsning

Annons