Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon ville sätta farsan på plats

Den femte upplagan av rallysprinten Jan Rolfssons minne kördes i går i Kvinnersta, och Josefina Hellkvist från Hallsberg fick chansen att sätta farsan på plats.

Annons
Josefina Hellkvist var tävlingens enda kvinnliga förare. Med sig i sin nya Volvo 240 har hon den debuterande kartläsaren Kjell Brelleman.

Som ensam kvinnlig förare under gårdagens rally stod 20-åriga Josefina Hellkvist från Hallsberg, och hon hade bara ett mål för ögonen.

– Jag ska slå pappa, det är målet för dagen.

Josefina Hellkvist började som kartläsare i pappa Mats rallybil när hon var 13 år gammal, och så fort hon blev 16 år bytte hon säte till det bakom ratten.

– Då var pappa lite nervös när han satt bredvid. Det kan jag i och för sig förstå, eftersom jag lade honom på tak två gånger.

Efter första racet ledde Josefina över farsan med två hundradelar, och efter andra racet hade hon flera sekunder på honom.

Hur känns det att få spö av dottern?

– Bra, då har jag ju lärt upp henne rätt, säger Mats Hellkvist.

Charmen med sporten är inte svår att förstå. Dammet som yr på de kurviga grusvägarna och publiken som slänger sig in i blåbärsriset när de hör de accelererande bilarna närma sig.

Tävlingen som hålls till minne av Jan Rolfsson har blivit populär. I år fick tävlingsledaren Nils-Gunnar Gustafsson till och med neka vissa, då antalet startande redan var fullt.

Jan Rolfsson var en eldsjäl inom motorsporten i länet, och han var vurmade extra mycket för enklare rallyn, som det som nu tillägnas hans minne.

Rallysprinten som hölls på söndagen var tävlingens femte, den första anordnades samma år som Jan Rolfsson gick bort – 2009.

– Vi hade det i tanken direkt; att vi skulle göra något i hans namn. Och eftersom han gillade enklare rallyn fick det bli ett sådant, säger tävlingsledaren Nils-Gunnar Gustafsson som själv kände Jan Rolfsson väl.

Tillsammans arbetade de med vägmålning i både Sverige och Norge i 25 år.

– Rolfsson brukade köra en Volvo Amazon. Han var en bra man med bestämda åsikter. Och han var anmäld till Midnattsolsrallyt året han dog, så han höll på med rally in i det sista.

Jan Rolfssons brorson Conny Rolfsson var med och körde under söndagens rallysprint. Han brukade åka tillsammans med sin farbror, både som förare och som kartläsare. Han tycker att det är kul att tävlingen anordnas, men tråkigt att det tvingades bli så.

– Han hade varit väldigt stolt över det här rallyt. Nu försöker jag föra traditionen vidare genom att köra precis lika dåligt som han gjorde, säger han med ett leende.

Mer läsning

Annons