Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hör du något surrai luften i Torsborg ...

så är det den årliga veteranbilträffen. I onsdags var det dags i gen.

Annons
Sålda på MG. Owe och Marina Andersson i sin fina MGA 1600 MkII, årsmodell 1962. Owe i klädd tidstypisk engelsk förarmundering. Nice, indeed. Men var har Marina sin kebba? Kanske kvarglömd hemmavid?

– Välkommen, välkommen!

I entrén står Ingemar Edlund och hälsar på alla automobil-, traktor- och velocipedförare.

– Det har jag gjort i 22 år vid det här laget, säger han.

Ingemar är känd för de allra flesta i motorbranschen såsom karosseribyggare. Mången är de träkarosser och trästommar han tillverkat åt veteranbilar under renovering.

– De här träffarna ordnar jag med helt enkelt för att det är så trevligt att träffas, säger han.

Det brummar och puttrar på området strax intill Missionskyrkan som lånar ut mark till träffarna.

Än den ena än den andra veteranbilen anländer. En känsla av gamla tider ligger i luften. Flera förare har tidstypisk kebba alternativt halmhatt som huvudbonad. Och åker man engelsk sportvagn, som Owe Andersson har man så klart tvinnad mustasch.

– Vi har haft henne i fem år, säger Owe och berättar om familjens MGA 1600 MkII, årsmodell 1962.

Owe och hans fru Marina hade tidigare en veteranbil av märket Renault CV4.

– Sedan råkade jag parkera bredvid en MGA. Jag blev helt såld, jag bara skulle ha en sådan, säger Owe.

Här finns allt

Sportvagnar, familjebilar, amerikanska slagskepp, någon lastbil, traktorer, motorcyklar. Allt finns samlat denna kväll på gräsplättarna bredvid kyrkan i byn.

Oräkneliga är de arbetstimmar och det krontal som ägarna plöjt ned för att få kärrorna i det skick de är i. Per-Anders och Anne-Marie Carlsson åker i en Saab 92B från 1956. Bilen ser ut som om den kom från utställningshallen, men så har Per-Anders lagt ned många timmar i garaget.

– 400 timmar och 90 000 kronor i pengar, säger han.

Paret gör utflykter och åker till bilträffar i denna puttrande tvåtaktsmaskin.

Var de än parkerar kommer folk fram och pratar.

– Folk blir glada, och bilen väcker många barndomsminnen, säger Anne-Marie.

– Man får kontakter lite överallt. Det är lite som att gå ut med hunden, säger Per-Anders.

Rätt stuk. Owe och Marina Andersson bär skinnpaj, bra att ha när man som de åkér nedcabbat. Det engelska stuket förstärks med Owes tvinnade mustasch.
Lättviktaren från 1939. Mattias Jansson susar fram på pappa Jan-Olovs 98-kubikare med Sachsmotor och Husqvarna-ram. Om motorn råkar stanna kan Mattias trampa.
Amerikansk dröm i turkos. Eller mörkblått / ljusblått. Det beror på hur ljuset faller på. Bilen är en Chevrolet Bel Air Convertable, årsmodell 1956. Omsorgsfullt renoverad till originalskick, typ nybilsstuk. Lycklig ägare: Berthold Jonsson i Pålsboda.
Klubbkansliet i bakluckan. Som ordförande för Nerikes Fordonshistoriker tog Roland Sandberg, i mitten, med sig klubbkansliet i bakluckan på sin fina veteranbil. Han värvade frivilliga krafter till kommande evenemang.
Många bilder knäpptes på motorträffen. Här är det fotograf Per Johansson som förevigat Magnus Lagergrens sannolikt första sidvagnstur. Men Jan-Olov Jansson lyckades inte kicka i gång Indian-maskinen, så det blev till att ta till knuffstart.
Skjut på gubbar! Efter sådär 20 meter hoppade den gamle Indian motorcykeln i gång.
Fridfulla Torsborg. Men en gång om året både mullrar och puttrar det när veteranbilar och motorcyklar tuffar in i byn.
Motorn bakom allt. Ingemar Edlund, känd karosserimakare från Torsborg, har arrangerat veteranträffarna i 22 år.
Gammal som ung. Runt 75-80 fordon kom till veteranträffen, bredvid Missionskyrkan i Torsborg.
En tur i nya vagnen? Denna Saab 92B från 1956 ser splitter ny ut. Men Per-Anders Carlsson har jobbat hårt för att få kärran i detta skick. Frugan heter Anne-Marie.
Helt i originalskick. Detta är Torbjörn Ljungstedts fina Cadillac Eldorado Biarritz, årgång 1961. Vagnen har tidigare ägts av en dam i San Fransisco. Torbjörn har fullständig historik på vagnen, och har renoverat den till ett skick finare än ny. Fina exemplar av sådana här vagnar brukar betinga ett pris på en bra bit över 700 000 kronor.

Mer läsning

Annons