Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hörde röster - attackeradevårdare på Karla med kniv

Den 28-åriga kvinnan hörde röster i huvudet. På psykiatrimottagningen Karlahuset plockade hon fram en kniv och attackerade en vårdare. I morgon startar rättegången om mordförsök.

Annons

I början av maj togs 28-åringen in till psykosteamet på Karlahuset i Örebro. Hon hade en månad tidigare slutat äta sina mediciner mot psykos och depression, och sedan dess mådde hon allt sämre, uppger hon i förhör med polisen.

Vågade inte gå ut

Eftersom kvinnan hade stark ångest och hörde röster vågade hon inte lämna sin lägenhet. Två sjuksköterskor från Karlahuset åkte därför och hämtade kvinnan i centrala Örebro. Vad de inte visste var att hon hade plockat med sig en tolv centimeter lång kniv i sin handväska.

Hugg mot vårdare

På Karlahuset fick kvinnan vänta på att träffa en doktor. I väntrummet plockade hon plötsligt fram kniven och attackerade den ena vårdaren genom att hugga mot hennes ansikte. Den andra vårdaren fick då tag om 28-åringens handled, och de båda vårdarna lyckades tillsammans hålla fast kvinnan tills de med hjälp av en tredje vårdare kunde avväpna henne.

”Rösterna sa att jag ska döda”, sa kvinnan efter attacken enligt vårdaren som överfölls.

Ville skrämmas

Kvinnan erkänner attacken, men anser inte att syftet var att mörda.

– Hon ville bara skrämmas, säger 28-åringens advokat B-O Ullsåker.

Hon ska ha ansett sig tvungen att skrämmas för att personalen skulle ta in henne på avdelningen. Hon menar att sjukvården inte gett henne tillräckligt med hjälp tidigare.

Tvångsvård

Efter överfallet blev kvinnan intagen för tvångsvård på psykiatriska intensivvårdsavdelningen på USÖ. Förra veckan släpptes hon därifrån och hon sitter nu häktad i väntan på morgondagens rättegång.

Mer läsning

Annons