Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hot om massaker på skola i Örebro

Hot om en massaker som klottrats inne på en toalett på komvux på Rudbecksskolan i Örebro har fått skolledningen att hålla högsta beredskap.

Annons
Rudbecksskolan har utsatts för hot om en massaker.

- Vi tar hotet på största allvar och har polisanmält händelsen, säger Mokhtar Bennis, enhetsshef på komvux.

Det var i fredags som hoten i form av klotter upptäcktes inne på en toalett på skolan. Budskapet var att en massaker skulle ske på skolan. Troligen i dag, den 10 september.

- Men det kan också vara den 19, det var lite svårt att tyda klottret, säger Mokhtar Bennis.

Under måndagen hade skolledningen samlat ihop en krisgrupp där förutom skolledningen också skolans huvudskyddsombud, kommunens säkerhetsansvarige och polis träffades och gick igenom situationen.

- Vi har beslutat att inte ställa in några lektioner under tisdagen. Men vi har också sagt att om det är någon lärare som är orolig så behöver hon eller han inte hålla lektioner.

Förutom hot om massaker har klottret flera rasistiska förtecken.

- Jag har svårt att förstå det här. Här på skolan finns ingen grogrund för något sådant och vi har aldrig tidigare utsatts för några sådana här hot, säger Mokhtar Bennis.

Han säger också att det inte nödvändigtvis behöver vara en person som går på skolan som ligger bakom hoten.

- Eftersom det är en öppen skola kan i princip vem som helst komma in i lokalerna, säger Bennis.

Örebro kommun kommer att ha två personer på plats under dagen för att svara på frågor och hantera eventuell oro som finns. I övrigt kommer kommunen att samarbeta med polisen.

- Polisen får göra bedömningarna. De samarbetar med skolans ledning och med vår informationsavdelning. Polisen tittar också på om det finns en hotbild och om det finns andra problem på skolan. Vad jag förstår i nuläget finns det ingenting annat. Det var en enstaka händelse, enstaka aktivitet och man ser inget sammanhang, säger Mats Brantsberg, säkerhetschef på kommunen.

Tidigt på tisdagsmorgonen kommer krisgruppen och polisen att träffas igen.

-Vi har poliser på plats som pratar med elever och lärare. De kommer vara där under dagen. Men det finns inget som tyder på någonting av det som är skrivet, säger Jan Matérne, vakthavande befäl vid Örebropolisen

Vet du mer? Har du bilder? Hör av dig till [email protected] eller tipsa med SMS och MMS på 72019.

Mer läsning

Annons