Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotade att spränga bomb - döms till fängelse

Den 21-årige mannen krävde att få medicin från Apoteket. "Jag har en bomb och en kniv", stod det på lappen han lämnade fram till personalen. Nu döms han till fängelse i ett år och tre månader.

Annons

I mitten av juni klev den 21-årige mannen in på ett apotek i Örebro. Klädd i huvtröja lämnade han enligt åklagaren över en lapp där det stod: 

”Ge mig vad jag vill ha var tyst. Jag har en bomb och en kniv. Annars hoppar jag över disken. Xanor 1 mg – Xanar 2 mg, morfin, iktrovil 2 mg, subutex – metadon, fentanylplåster, och det ska vara mycket. Det ska vara nästan allt. Bomben smäller om 5 minuter.”

21-åringen sa till den anställde att läsa lappen och fylla plastpåsar med den narkotikaklassade medicinen. Han förklarade att han hade en bomb och en kniv. Men rånförsöket misslyckades. Personalen tryckte på larmknappen och mannen sprang från butiken. Det har den apoteksanställde berättat i förhör.

Örebro tingsrätt bedömer att det var 21-åringens handstil som fanns på lappen. Hans fingeravtyck fanns också på en av de plastpåsar han gav till den apoteksanställde.

Tingsrätten gör bedömningen att ingen annan påföljd än fängelse är aktuell för rånförsöket. Mannen döms till fängelse i ett år och tre månader för rånförsöket. Själv förnekar han brottet. 21-åringen är tidigare dömd för misshandel, hemfridsbrott, stöld och brott mot knivlagen.

Den anställde som drabbades av rånförsöket har utsatts för en allvarlig kränkning, skriver tingsrätten i domen. Därför ska 21-åringen betala 7000 kronor i skadestånd till den anställde. Han ska också betala 3700 kronor i skadestånd till apoteket.

Mer läsning

Annons