Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten ändrar morddom

Göta hovrätt ändrar Örebro tingsrätts dom mot den 54-åring som dömts för dödande knivhugg mot en man i en lägenhet i Almby i Örebro.

Annons

Hovrätten dömer till fängelse sju år för dråp. Tingsrätten dömde till tolv års fängelse för mord. Skadeståndet till dödsboet ändras inte och innebär att 54-åringen ska betala 65 000 kronor.

Hovrätten framhåller att eftersom inga fler personer befann sig i lägenheten vid händelsen är det svårt att dra andra slutsatser än att bråk förekommit, men att den åtalade förklaring om nödvärn inte kan godtas.

Det var i september förra året som 62-åringen dog.

Utredningen visade att han knivhuggits mot olika delar av kroppen, bland annat lungor, mellangärde, bröstkorg och lever. Blodförlusten blev omfattande och hans liv gick inte att rädda.

Han fördes till Universitetssjukhuset i Örebro men avled kort efteråt.

Vid rättegången i Örebro tingsrätt förklarade den åtalade 54-åringen att han saknar minne av vad som hände och att han under alla omständigheter inte hade något uppsåt att döda den andre, som var hans vän sedan trettio år tillbaka.

Från början fanns tre män i lägenheten men den tredje gick därifrån tidigare under kvällen. Männen hade ätit kräftor tillsammans spelat kort och sett på tv.

Under kvällen hade grannar hört ljud och röster som tydde på bråk.

Sent på kvällen ringde 54-åringen på hos en granne och var enligt grannen mycket nerblodad och uppmanade honom ringa polisen ”för nu är det mord”.

När polisen och ambulansen kom till fastigheten befann han sig i trappuppgången och den andre mannen hittades svårt skadad på golvet i den misstänktes lägenhet.

54-åringen fördes till polishuset och har sagt att han blev mycket ledsen då han fick veta att vännen var död. Örebro tingsrätt framhöll i domen att han måste ha insett att det varit direkt livsfarligt att utdela knivhuggen, det konstaterar också hovrätten.

Mer läsning

Annons