Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten trodde inte på festen

20-åringen fastnade i tullen med en stor mängd alkohol. Örebro tingsrätt ansåg inte att det rörde sig om smuggling. Hovrätten har en annan åsikt.

Annons

NA har tidigare berättat om att de som åtalats för smuggling av alkohol döms olika av Örebro tingsrätt och andra domstolar i landet. Den här mannen frikändes medan två andra män i länet, som tagit in ungefär lika mycket alkohol, fälldes för brott.

Enligt tingsrätten var det inte helt orimligt att örebroaren slantade upp 20 000 kronor ur egen ficka för att bjuda 150 gäster på alkohol vid sin kommande 20-årsfest.

Stora mängder

När han togs av tullen i juni 2009 fanns i hans bil:

1 600 liter starköl

50 liter alkoläsk

30 liter starksprit

12 liter vin

48 liter cider

I mål av det här slaget är det av betydelse om festen man ska ha är planerad. Det tyder på att en fest verkligen ska äga rum och att man inte ska ha alkoholen till försäljning.

Planering saknades

I det här fallet saknades all form av planering. Men Örebro tingsrätt menade att planeringen inför festen kunde börja med själva inköpsresan. 20-åringens uppgifter kunde visserligen verka smått osannolika men kunde inte lämnas utan avseende.

Åklagaren överklagade den friande domen till Göta hovrätt – som nu ändrar tingsrättens dom. Hovrätten skriver att 20-åringens uppgifter om festen är vaga och att han inte gjort några som helst förberedelser, trots att 150 personer skulle bjudas.

Alkoholen i beslag

Det rör sig också om en väldigt stor utgift för en 20-åring. Sammantaget är hans uppgifter så osannolika att de ”inte förtjänar tilltro”.

20-åringen döms nu till villkorlig dom och hundra timmars samhällstjänst.

Dessutom kommer han inte att få tillbaka den alkohol som beslagtogs.

Mer läsning

Annons