Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundra militärer skasnöröja spår i Hallsberg

Hundra militärer väntas på onsdagen få i uppdrag att snöröja godsbangården i Hallsberg.
Men trots extrainsatsen kommer Rangerbangården tidigast att kunna öppnas till helgen.

Annons
Godstågen i Hallsberg kommer att ha stått stilla i över en vecka innan problemen är över.

Flera transportföretag förlorar stora belopp varje dag rangerbangården inte fungerar. Ett av dessa är Hectorrail.

- Både vi och en av våra kunder tappar stora intäkter på det här, säger Leif Gustavsson, operations manager Scandinavia på Hectorrail.

Den drabbade kunden, Scandfibre logistics, transporterar papper för bruken i Norrland ner på kontintenten. Men när Hallsbergsstationen inte fungerar står transporterna stilla.

- För oss är Hallsberg ett nav, och det är förödande att Banverkets ledning inte har haft en bättre beredskap för detta, säger Leif Gustavsson.

Green cargo, en annan av rangerbangårdens storkunder, kallar situationen ”samhällskritisk”.

För att skynda på snöröjningen kallas försvarsmakten in. Redan i går kväll gick en order ut till regementet Ing2 i Eksjö att hjälpa till i Nässjö. I dag väntas K3 Karlsborg få en order att hjälpa till i Hallsberg.

- En order förbereds just nu och vi för en dialog med Banverket om hur arbetet ska gå till, sade Mikael Abramsson, informatör på Försvarsmakten, till NA i går kväll.

Även Sävenäs i Göteborgs kommun ska få militärhjälp. Cirka 100 militärer beräknas kunna hjälpa till på varje plats.

Persontrafiken började rulla i går igen från hårt drabbade stationer som Örebro central, men med stora förseningar. Regionaltågen mellan Örebro och Stockholm kunde följa tidtabellen hyfsat men många intercitytåg drogs med flera timmars förseningar och flera avgångar var inställda.

- Kapaciteten ökar successivt under onsdagen. Norrut i Örebro län har vi just nu inga avvikelser, sa Helena Thorsson på Banverkets presstjänst på tisdagskvällen.

Sträckan Hallsberg-Mjölby beräknas vara igång klockan sju på morgonen i dag. Alla tåg mellan Arboga och Eskilstuna är däremot inställda hela dagen.

Mer läsning

Annons