Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals hittade till anonymt möte

Trotts anonymiteten och få skyltar hittade hundratals besökare till Anonyma alkoholisters landsmöte i Örebro.

Annons

Det är varmt i Aulan på Wadköpings utbildningscenter. Hur många som har kommit till mötet vet man inte eftersom det inte finns några medlems eller anmälningslistor, det skulle bryta mot anonymiteten.

I aulan under lördagens öppningsmöte är det i alla fall fullt med folk, över fyra hundra stycken. Alla stolar är upptagna, många står eller sitter i trappan. Detta trotts att skyltningen till lokalerna har varit knapp.

Det är en salig blandning av människor. Läder och tatueringar samsas med kulturkoftor och kostymer. Pensionärer och barn samsas med medelålders och tonåringar Alla verkar visa respekt mot varandra och stämningen är god.

På de öppna mötena berättar talarna om hur AA fungerar och hur de har blivit hjälpta. De öppna mötena är för alla och har olika teman, alla i linje med landsmötets budskap,

– Först trodde jag att det bara var massa gubbar som satt i en källare och gnällde över hur jobbigt det var att vara nyktra, säger en ung kille som pratar för första gången inför publik.

Historierna avlöser varandra och folk skrattar åt berättelserna som många säkert skulle säga är hemska men ändå har ett positivt budskap.

De slutar med att allt går bättre nu när de accepterar att de är alkoholister och hjälper varandra. Att acceptera alkoholismen är nämligen det man måste göra först, något som många har svårt för.

– En läkare sa att jag inte alls var alkoholist, jag hade bara haft ett svårt liv, säger en blond kvinna.

– Min psykolog sa att jag inte alls var alkoholist, jag kunde sluta när jag ville, jag behövde inte ingen hjälp, bara bestämma mig för att sluta. Men jag behövde hjälp, jag kunde inte alls sluta själv, säger en annan kvinna.

Det finns också möten på både engelska och finska för de besökare som kommer från andra länder än Sverige. Totalt sett hålls det sjuttiotre stycken möten under lördagen och söndagen.

De slutna mötena är bara öppna för medlemmar. De slutna mötena är som vanliga AA-möten men man berättar och lyssnar på andra människor än de från ens egen AA-grupp.

– För många av oss anhöriga som inte har en anhöriggrupp i närheten av där vi bor är det enda chansen vi att träffa andra i samma situation när man åker på såna här konvent, säger en kvinna som tidigare var gift med en Alkoholist.

Mer läsning

Annons