Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals nattvandradei protest mot överfallen

När krogarna stängde natten till lördagen samlades ungdomar, vuxna och krogpersonal för att tillsammans nattvandra och manifestera mot våldtäkter och överfall.

Annons
Linn Svansbo talar om för folkmassan att de ska ut och visa var de står, inte bekämpa våld med våld.

Fredagens krogkväll börjar ta slut. Temperaturen har krupit ner mot noll-sträcket och får många i tunnare festkläder att huttra, andra är mer påpälsade. På det stora hela är stämningen god och många skrattar och samtalar glatt.

– Det känns otroligt roligt att så många har kommit hit fast det är så kallt, dessutom stänger krogen strax, då kommer krogpersonal och de som har varit ute i kväll att ansluta, säger Linn Svansbo som är initiativtagare till manifestationen.

Tidigare på kvällen vid elva anordnades en första lite mindre manifestation för de som inte orkade vara vakna senare på kvällen och nu är det dags för den stora manifestationen.

Hela veckan och framförallt

fredagskvällen har hon hållit på att organisera manifestationen. Hon har haft kontakt med polisen för tillstånd, blivit intervjuad av media, fixat kartor och på andra sätt försökt sprida budskapet med manifestationen.

– Jag kände att det måste bli ett slut på alla de här våldtäkterna, säger Linn som startade allt genom att annonsera den kombinerad manifestation och nattvandring på Facebook, på internet. Snabbt anmälde sig över tre tusen att delta i manifestationen.

Och de flesta av de över hundra församlade är ungdomar som har läst om nattvandringen på Facebook.

– Jag tycker det här är ett jättebra initiativ och då måste man ju komma för att stödja när någon gör en sån här bra sak, dessutom är det häftigt att se hur man kan sprida ett budskap över internet och att så många dyker upp, säger Rebecka Onerup och får medhåll av sina vänner.

Gör det någon skillnad?

– Vi gör inte det här för att på något sätt leta upp och straffa människor och vill påpeka att det inte går att bekämpa våld mot våld. I kväll hoppas jag att det blir säkrare men det finns ju många kvällar och därför gör vi det här inte bara som en nattvandring utan också som en manifestation för att visa att det inte är okej med det här våldet, säger initiativtagaren Linn Svansbo.

Många av de församlade håller med, de ser inte det här som en slutgiltig lösning utan mer som att visa att de fått nog.

– Det är inte okej med allt det här och vi måste visa att vi inte tänker ha det så här, kanske det sätter press på polisen att göra ännu mer. Men jag tror inte att de kommer hända något i kväll, med så här mycket folk som är ute och nattvandrar så lär ju våldtäktsmännen inte gå ut och göra något, säger Charlotta Jörgensen som snart ska ge sig av ut i mörkret för att nattvandra på söder.

Linda Andersson och Elin Berström nattvandrar genom södra delen av stan.
Louise Rönnberg, Martin Andersson, Anna Gustafsson och Jonatan Hammarsson tittar på kartorna för att se vilka delar av staden de ska gå i.

Mer läsning

Annons