Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huslig landshövdingschaufför sökes

Landshövding Rose-Marie Frebran söker ny chaufför. Men i jobbet ingår också att täcka upp och hjälpa husfrun Mirjam Andersson.

Annons
David Edgren tar hand om bagaget och Rose-Marie sätter sig bak i bilen innan det bär av för tjänsteförrättning i Karlskoga.

Meriterande är därför att du klarar att städa, laga mat, servera och kanske till och med arrangera blommor och reparera en lampa.

– Jag har inte haft någon ersättare tidigare och då är det väldigt sårbart om jag till exempel blir sjuk. Därför är det bra att få någon som kan hoppa in och hjälpa till, säger Mirjam som snart har varit husfru i representationsvåningen på Slottet i 20 år.

– Det är ett roligt jobb där man måste ha god servicekänsla.

Den andra delen av tjänsten, som chaufför, har David Edgren innehaft de senaste tolv åren. Nu har han bestämt sig för att göra något annat. Han lämnar med varm hand över jobbet och säger att han trivts väldigt bra. Han har kört tjänstebilar för tre stycken landshövdingar. Gerd Engman var den första, Sören Gunnarsson den andra och nu avslutar han sin chaufförsgärning med Rose-Marie Frebran.

– Tiden har gått fort och jag slutar för att ta hand om min familj. Jobbet innebär en del kvälls- och helgjobb och har man som jag två små barn så vill jag ta mitt ansvar på hemmaplan, säger David.

När landshövdingen skulle välja tjänstebil så var det naturligt för henne att välja en miljöbil, det har NA tidigare berättat. Valet föll på en Volvo V70 2.5 FT Bi Fuel. En riktig värstingbil med många finesser och hög säkerhet.

– Den ser ljusgrå ut i solen när man ser dammet, fast den är egentligen mörkgrå, säger David lite generat, när vi träffar honom på parkeringen utanför Länsstyrelsen en stund innan han ska köra Rose-Marie Frebran till Karlskoga för ett möte. Skötsel av bilen ingår i jobbet, men inte direkt att meka med den.

– En punktering bör man klara men det finns både försäkringar och garantitid på det mesta.

För landshövdingen är bilen mer eller mindre som ett mobilt tjänsterum. Resorna går runt om i både landet och länet. Hon läser papper, ringer samtal, skjutsar gäster och vilar.

– Ibland äter hon eller byter om i bilen. Den är helt enkelt en arbetsplats för både henne och mig, säger David.

Någon tjänsteuniform följer inte med uppdraget. Och han behöver inte öppna dörren och buga för chefen.

– Vanligt hyfs räcker gott. Behöver landshövdingen ha hjälp med att öppna dörren så gör jag förstås det.

Fotnot: Mer om tjänsten på www.lansstyrelsen.se

Effektiv. Landshövding Rose-Marie Frebran passar på att jobba under bilfärderna.
Miljöbil förstås. Landshövdingens bil är nästan som ett tjänsterum säger chauffören David Edgren.

Mer läsning

Annons