Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huvudman kom inte till rätten

Än en gång var Jan Saradlic kallad till Örebro tingsrätt i Obolhärvan, än en gång lyste han med sin frånvaro. Han riskerar nu att häktas för andra gången för sitt trilskande.

Annons

Konkursförvaltaren i Obol, advokat Einar Wanhainen, är klar med bouppteckningen sedan länge. Men han har inte lyckats få bolagets företrädare, Bo Johansson och Jan Saradlic att gå ed på bouppteckningen.

I maj förra året beslutade Örebro tingsrätt att de båda företrädarna skulle häktas för att edgången skulle kunna genomföras. Häktningen mot Bo Johansson kvarstår men Jan Saradlic visade plötsligt samarbetsvilja och träffade konkursförvaltaren på dennes kontor i Stockholm för att reda ut saken.

Saradlic förklarade sig villig att medverka i den fortsatta boutredningen och gå ed. Enligt Saradlic fanns det bokföringsmaterial i Schweiz som kunde visa vilka personer som gjort insatser i Obol och vilka återbetalningar som skett. Han ställde i utsikt att han skulle kunna skaffa fram det materialet.

Konkursförvaltaren trodde att problemet var löst. På hans begäran hävde tingsrätten häktningen mot Jan Saradlic. Men därmed var hans samarbetsvilja som bortblåst Konkursförvaltaren har därefter bara haft sporadiska kontakter med Saradlic. I den senaste kontakten, via email, framkom att Saradlic flyttat utomlands. Tidigare vistades han mestadels i Örebro.

I Ekobrottsmyndighetens utredning mot Johansson och Saradlic har det framkommit att den bokföring i Schweiz som Saradlic talade om har förstörts. Det har anställda uppgivit. Konkursförvaltaren Einar Wanhainen har än en gång begärt Saradlic häktad för att kunna slutföra bouppteckningen. På fredagen hölls häktningsförhandling i Saradlics frånvaro. Wanhainen anser att det finns synnerliga skäl för häktning.

På onsdag i nästa vecka medelar tingsrätten sitt beslut.

Mer läsning

Annons