Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästbasen: Statens subventioner är orättvisa

– Klart det är ett bekymmer när hyran sticker iväg. Det menar Lars-Åke Larsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Örebro.

Annons
Lars-Åke Larsson, ordförande för Hyresgästföreningen region mitt. Arkivfoto: Per Knutsson

Att få höjd hyra i samband med lägenhetsrenoveringen är långt ifrån okomplicerat. Lars-Åke Larsson som är ordförande för region mitt där Örebro ingår, tycker att det är ett problem med de stora hyresökningarna.

– Det är ju den enskilde individen som drabbas av det här. I vissa fall kan hyran öka med 40-50 procent. Kan du inte klara det får du flytta till en annan lägenhet men snart är verkligheten i kapp och även den lägenhet ska renoveras. På så sätt drabbas personen igen.

Han menar också att vi har ett orättvist system i Sverige.– Äger du din lägenhet kan du få rot-avdrag och ränteavdrag och allt vad det är. Men sånt existerar inte för hyresrätter. För den enskilda hyresgästen finns inga avdrag alls. Det är en kvalificerad orättvisa.

Öbo tycker vi har låga hyror i Örebro. Hur ser du på det?

– Allt är ju relativt men får man betala 8-9 000 för en tvåa kan inte jag betrakta det som låg hyra. Jag tycker också det är en konstig inställning, att har man en låg hyra från början så får man tåla en höjning. Det är ju ändå de som bor där som drabbas, det går inte att hänvisa till att det kostar mer i Stockholm eller Malmö.

Lars-Åke Larsson tycker att det här borde vara en het politisk fråga.

– Jag kan ju tycka att den politiska ledningen för Öbo borde trycka på att även hyresgäster får del av de statliga subventionerna. Vad gör man med de som inte har råd att bo kvar? Hur länge kan man mota med människor? Det är inte alla som har så bra ekonomi att de klarar av sådan här hyror.

Mer läsning

Annons