Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyror i debatten om bostadsbrist

Låga hyror i attraktiva områden är den direkta orsaken till att det saknas 40 000 bostäder i landet och nära 400 i Örebro, enligt en rapport från Boverket.
Men experterna får mothugg. Åtskilligt annat ligger bakom bostadsbristen menar Hyresgästföreningen.

Annons

Vad tror du ligger bakom bostadsbristen i Örebro? Lämna gärna en kommentar!

Bruksvärdessystemet, med centralt förhandlade hyror, innebär en prisreglering på några av de mest attraktiva delarna på den svenska bostadsmarknaden, bland dem Örebro, Stockholm och Göteborg, skriver Boverket. Om hyressättningen var friare skulle det se annorlunda ut.

- Vi har utgått från andra undersökningar som säger att 68 procent, det är vad hyrorna i Stockholm i snitt skulle åka upp om vi inte hade den hyresreglering vi har i dag, säger Bo Söderberg, analyschef på Boverket som står bakom rapporten.

Motsvarande siffror är för Göteborg är 25 procent och för Malmö 7 procent. Örebro och övriga städer i undersökningen ligger på 5 procent upp med en friare hyressättning.

Låg rörlighet

De låga hyrorna gör att rörligheten på bostadsmarknaden minskar och eldar också på bostadspriserna. Det blir mindre lockande för fastighetsägare att bygga nya hyreslägenheter, enligt Boverket.

Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi, anser också att rörligheten på bostadsmarknaden är för låg, men ser andra orsaker till det.

- Folk känner sig inlåsta. Ett skäl till det är att fastighetsskatten är väldigt låg. Det är väldigt billigt att bo i bostäder som är färdigamorterade, vilket gör att det inte finns något incitamentet att flytta. Om jag ska tycka något så borde denna skatt höjas samtidigt som man tar bort reavinstskatten.

En annan nyckelfaktor, säger han, är att det måste finnas incitament för det privata att bygga.

Ser andra orsaker

Ansvarig minister Stefan Attefall (KD) vill inte ge några kommentarer. Men ministerkollegan finansminister Anders Borg (M) pratar om ett "komplext problem".

- Det byggs för lite och det som byggs är för dyrt så vi måste få ett bredare byggande. Vi behöver gå igenom alla delarna av det här systemet och det är en väldig fördel om vi kan göra det tillsammans med Hyresgästföreningen, fastighetsägare och allmännyttan. Och få en mer flexibel hyressättning och få ner regelbördan på byggsektorn.

Fastighetsägarna skulle inte oväntat gärna se en förändring av sättet att bestämma hyror och tycker att politikerna ska ta initiativ till en reformering av hyresmarknaden. Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman är däremot kritisk och tror att det skulle leda till en ekonomisk zonindelning av städerna. Det är snarare saker som de dramatiskt ökade markpriserna, skattebelastningen på hyresrätter, planprocesser som tar för lång tid som borde åtgärdas, menar hon.

Mer läsning

Annons