Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag avgörs om utredningen ska bli offentlig

I morgon börjar rättegången mot förre polischefen Göran Lindberg. Åklagaren valde att hemlighetsstämpla förundersökningen. Men tingsrätten gjorde en annan bedömning.

Annons
Medieuppbådet var stort när kammaråklagare Håkan Roswall lämnade in åtalet mot före detta polischefen Göran Lindberg vid Södertörns tingsrätt.

Förra veckan åtalades Göran Lindberg på 23 olika punkter. Bland annat ska han ha våldtagit en kvinna i Örebro län. Åklagaren beslutade att förundersökningen, som är mellan 2 000 till 3 000 sidor lång, skulle hemlighetsstämplas.

Under måndagsmorgonen kom tingsrättens egen bedömning om sekretessen. Tinget valde att gå mot åklagarens beslut.

– I större delar hävs sekretessen. Det som har skyddats är framför allt målsäganden, deras namn och annan information som skulle kunna peka ut dem, säger ansvarige rådman Lars Tomth till TT.

"Under ganska skojiga former"

En av åtalspunkterna i morgondagens rättegång handlar om en misstänkt våldtäkt mot en kvinna på en mindre ort i Örebro län. Lindberg misstänks ha tagit strupgrepp på kvinnan och slagit henne i ansiktet.

I ett polisförhör frågas Lindberg om det förekom några våldsamheter under mötet med kvinnan.

"Nej, inte som jag minns alltså. Ja, det är ju om man anser det här med när hon hade på sig alla grejer då, men det var mest under ganska skojiga former så att säga.

Han hade med sig en väska med sexleksaker. Han menar att kvinnan var med på att ha sex", berättar Lindberg i förhöret enligt TT.

Lindberg berättar i förhöret att han inte slog kvinnan i ansiktet och att hon var med på att ha sex.

Det som fortfarande är sekretessbelagt är bland annat psykologanteckningar, rättsintyg, adresser och bilder. Totalt: 300 sidor.

Kritik mot sekretessen

Många har kritiserat att förundersökningen hemlighetsstämplats. Bland annat Staffan Yngve (S) vid polisstyrelsen i Uppsala, flera ledarredaktioner bland landets tidningar och Brottsofferjourens ordförande Sven-Erik Alheim:

- Det här är ett unikt mål och det är en katastrof att sekretessbelägga hela utredningen. I och för sig är det inte konstigt med sekretess vid ett sexualmål. Men man borde ha lagt ner krut och ansträngt sig för att hitta en kompromisslösning, säger Brottsofferjourens ordförande och tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem till Expressen.se.

Hänsyn till brottsoffren

Åklagaren Håkan Roswall förklarar varför han valde att hemlighetsstämpla förundersökningen:

- Det är av hänsyn till brottsoffren. Det finns uppgifter överallt i utredningen som direkt eller indirekt kan peka ut dem. Vissa anhöriga känner inte till allt och flera av kvinorna är rädda för att de ska kunna identifieras genom detaljerna, berättar Roswall för TT.

Mer läsning

Annons