Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag invigs biogasfabriken

I dag invigs den kommunalt ägda biogasfabriken i Karlskoga. Och även om den första gasen beräknas vara klar nästa vecka kan det dröja innan Örebro kommuns bilar kör på egen biogas.

Annons

Bolaget Karlskoga biogas AB som byggt anläggningen bildades redan 2009 av Karlskoga kommun. I dag är även Örebro kommun och Kumla kommun delägare i bolaget. Anläggningen har kostat 150 miljoner kronor att bygga och har finansierats av kommunerna och genom lån.

– Det är en viktig utvecklingsfråga och framför allt en miljöfråga, säger Lena Baastad (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro.

I dag, torsdag, invigs den nya anläggningen i Mosserud i Karlskoga som är en samrötningsanläggning för biologiskt avfall, gödsel och vallgrödor.

Under invigningen kommer Sven-Olov Axelsson (S) och Lena Baastad (S), kommunstyrelse ordföranden i Karlskoga respektive Örebro kommun, att tala.

– Jag kommer betona att vår region tar ytterligare ett steg mot klimatutmaningen genom att säkra hållbara transporter, säger Lena Baastad.

Att äga en biogasanläggning tillsammans med Karlskoga och Kumla ser hon som mycket positivt.

– Det har funnits kritik mot bristen på biogas, nu kan vi trygga den försörjningen.

Karlskoga biogas AB har ansökt om ett namnbyte hos Bolagsverket. ”Karlskoga” ska försvinna ur varumärket och det nya namnförslaget är ”Biogasbolaget i Mellansverige”.

– Det känns naturligt om bolaget ska ha ett regionalt fokus, säger Jens Isemo, vd för bolaget.

Jens Isemo berättar att de redan påbörjat en rötningsprocess i anläggningen och han beräknar att de ska börja leverera biogas redan nästa vecka. Till en början kommer gasen att gå till fordonsgasstationen som är byggd i anslutning till anläggningen.

När produktionen kommer i gång ordentligt ska gasen säljas. Jens Isemo ser en stor marknad för biogas i Stockholm. Men det långsiktiga syftet är att förse närregionen med biogas.

Men när Örebro kommuns bilar kan börja köra på egenproducerad biogas från Karlskoga är oklart. I dag har kommunen ett avtal med Swedish biogas som äger anläggningen vid Atleverket. Det avtalet löper till hösten 2019.

– Så som avtalet ser ut i dag kan vi inte köpa biogas från Karlskoga, säger Angelika Kvillebäck på Örebro kommuns tekniska förvaltning.

De biogasdrivna stadsbussarna ansvarar landstinget för och driften sköts av Nobina på entreprenad.

I den upphandling som är gjord finns inget krav på att bussarna måste köra på biogas, än mindre vem som ska leverera gasen. Det finns däremot ett krav i upphandlingen att bussarna ska köras med icke fossila bränslen.

’’ Det har funnits kritik mot bristen på biogas, nu kan vi trygga den försörjningen.

Mer läsning

Annons