Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I ett hav av plast: "Jag ska ingå i en besättning och samtidigt göra ett bra jobb som forskare"

Örebroforskarna Anna Kärrman och Anna Rotander ska ut på sitt livs forskningsresa längs med Sydamerikas kuster och ut i Söderhavet.

Annons
Plastproblemet. Här står Anna Rotander och Anna Kärrman på IL recyclings upplag i Marieberg utanför Örebro bland plast som kommer att återvinnas. Men bara en liten del av världens plastskräp återvinns. En stor del hamnar i havet och bildar stora plastbälten. Nu ska de båda forskarna undersöka om gifterna i plasten sprids till fiskarna och vattnet.

Ombord på segelbåten Sea Dragon ska de undersöka om gifter från plasten i havet har spridit sig vidare till fisken och vattnet.

– Det här är en dröm för en miljökemist som jag. Alla timmar jag stått i labbet och analyserat provet som kommit skickade – nu får jag vara med och ta proverna själv, säger Anna Kärrman.

– Det är en känsla av förväntan och spänning. Jag ska ingå i en besättning och samtidigt göra ett bra jobb som forskare. Det är så mycket att tänka på just nu, säger Anna Rotander.

De båda kollegorna på forskningscentrum för människa, teknik och miljö (MTM) på Örebro Universitet håller på att packa i ordning det sista inför forskningsresan. Utrustning består av bland annat pumpar, slangar och filter.

På lördag flyger Anna Rotander över Atlanten till Buenos Aires. Sedan tar hon sig vidare till Montevideo i Uruguay där hon beräknar kunna gå ombord på Sea Dragon den 12 februari.

Segelbåten är en kappseglingsbåt som gjorts om och nu fungerar som forskningsfarkost i det FN-anknutna miljöprojektet 5Gyres. Gyres kan översättas med havsströmmar och namnet syftar på världshavens fem stora havsströmmar.

Färden går sedan till Chile via Eldslandet och Beaglekanalen där Anna Rotander ska gå i land. Det blir en resa på fyra veckor.

Sedan är det Anna Kärrmans tur. Hon kommer att segla med Sea Dragon från Påskön till Tahiti i Söderhavet. Därifrån går skeppet vidare till Hawaii och slutligen till Vancouver i Kanada.

– Vi kommer att skicka hem prover från fiskfiléeroch fisklever. Vi packar proverna i is. Det tar bara två, tre dagar att få hem dem till Örebro, berättar Anna Kärrman.

Hon har ingen seglarvana, medan Anna Rotander har seglat en hel del på senare år. Fast båda räknar med att bli sjösjuka till en början.

– När jag seglar i Sverige ligger båten förtöjd på natten. Så kommer det inte att vara ombord på Sea Dragon. Hon seglar även på natten, säger Anna Rotander.

Besättningen består till stor del av forskare med olika inriktning. Kaptenen har det slutliga ansvaret och forskarna kommer att ingå i olika arbetslag som sköter det vardagliga som matlagning, renhållning och allt annat som behövs ombord på en båt.

Även om mycket av de båda forskarnas tankar upptas av att göra ett bra forskningsjobb och en god insats som besättningsmedlemmar, ser de också fram emot allt de kommer att få vara med om under resan.

– Bara en sådan sak som att få uppleva Eldslandet, säger Anna Rotander.

– Och Påskön, fyller Anna Kärrman på.

Sin tid på båten kommer Örebroforskarna att dokumentera med en filmkamera. NA:s läsare kommer att kunna se inslagen i NA-tv under våren.

Anna rotander och Anna Kärrman är två örebroforskare som ska segla iväg på en forskningsexpedition till söderhavet på lördag. De ska undersöka hur plasten i havet påverkar fiskar och fåglar.
Anna rotander och Anna Kärrman är två örebroforskare som ska segla iväg på en forskningsexpedition till söderhavet på lördag. De ska undersöka hur plasten i havet påverkar fiskar och fåglar.

Fartyget SeaDragon

Sea Dragon är från början ett kappseglingsfartyg.

Båten är 22 meter lång.

Den ingår nu i FN-anknutna miljöprojekt 5Gyres där uppdraget är att ta reda på omfattningen av plastproblemet i världshaven.

Bland annat trålar Sea Dragon efter plast.

Ombord finns forskare inom flera olika områden som till exempel biologi och kemi.

Läs mer på http://5gyres.org

Personfakta

Anna Kärrman (till vänster)Doktor i kemi

35 år

Singel

Bor i Örebro

Anna Rotander (till höger) Doktorand i biologi

32 år

Sambo

Bor i Örebro och Stockholm

Följ Annas och Annas resa på bloggen ”Ett hav av plast”: http://havavplast.blogspot.com

Mer läsning

Annons