Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I går var det släckt

I går var det för sjätte året i rad dags att släcka belysningen en timme under kvällen. Då var det dags för Earth Hour, en global manifestation för att uppmärksamma miljö- och klimathoten mot vår värld.

Annons

Målet var att två miljarder människor över hela jorden, och halva Sveriges befolkning skulle släcka lamporna mellan klockan 20.30 och 21.30.

Earth Hour startade år 2007 i Sydney på initiativ av Världsnaturfonden i Australien som ett sätt att uppmärksamma landets beslutsfattare på klimatfrågan. Redan året efter hängde Örebro på som den första kommunen i landet. I fjol deltog 135 länder och 5 000 städer.

Kommunen släcker

– I år har vi inte fått lika mycket resurser som tidigare och det är lite tråkigt, säger projektledaren Ann-Britt Lundbäck på klimatkontoret på Örebro kommun.

– Men Svampen, Slottet, Rådhuset, Våghustorget, Köpmangatan, övre delen av Stortorget och Drottninggatan kommer att släckas under en timme på lördag kväll.

– Vi har uppmanat många företag, affärer och organisationer att också markera vikten av den här manifestationen och göra samma sak som vi på kommunen gör.

– Det är viktigt att poängtera att den här manifestationen inte är en enskild energisparkampanj där elförbrukningen kommer att mätas. Earth Hour är till för att uppmärksamma de långsiktiga hoten mot vår miljö.

– Och jag hoppas verkligen att så många som möjligt, både företag och privatpersoner, släcker ner för att markera vikten av problemen.

Även Svenska kyrkan i Örebro ställer sig bakom manifestationen. Längbro, Mikael och Nikolai församlingar släckte ljuset under lördagskvällen. Då anordnade S:t Mikaels kyrka en stilla andakt med enbart levande ljus.

Ta frågan på allvar

– Det är världens största klimatmanifestation. Vi vill självklart vara med och visa världens beslutsfattare att klimatförändringarna måste tas på allvar, säger Annika Hansson, kyrkoherde i Längbro församling.

Mer läsning

Annons